25.3.2020

Tätä sivua ei ole päivitetty 21.3.2020 jälkeen ja sivun tiedot voivat olla vanhentuneita.

Kymsoten kaikki koronavirukseen liittyvä tiedotus ohjataan Kymsoten varsinaisten verkkosivujen sijaan verkkosivulle www.korona.kymsote.fi

Ajankohtaista koronaviruksesta

21.3.2020

Koronavirus (COVID-19) tilannekuva 21.3.2020 klo 9:

- Kymsote varautuu koronaviruksen aiheuttamaan epidemiaan. Varautuminen aiheuttaa muutoksia Kymsoten palvelujen toiminnassa, ja toiminnan muutoksia on alettu toteuttaa 13.3.2020 alkaen.

-  Kymenlaaksolaisia kehotetaan noudattamaan Valtioneuvoston tekemiä linjauksia, joilla koronaviruksen aiheuttamaan epidemiaa pyritään hidastamaan (VN tiedote 16.3.)

19.3.2020 alkaen THL on kerännyt uusia koronavirustapauksia koskevat tiedot suoraan tartuntatautirekisteristä, ja päivittää ne tilannekuvaansa.

Kymsote ei enää julkaise tietoa todetuista koronavirustartunnoista omalla sivullaan. Emme myöskään tiedota yksittäisistä varmistuneista koronavirustapauksista, ellei sillä tunnisteta olevan tärkeä merkitys koronavirusepidemian hidastamiseksi.

Miten toimia, jos epäilen koronavirustartuntaa?

26.2.2020 (Päivitetty 18.3.2020)

Jos taudin oireet ovat lieviä eikä henkilö kuulu riskiryhmiin, lääkärin tekemää taudinmääritystä ei pääsääntöisesti tarvita, vaan taudin voi sairastaa kotona. 

Päivystysapuun tulee olla yhteydessä ainoastaan, jos vointi on sellainen, että kotihoito-ohjeilla ei pärjää. Päivystysapu-palvelun ja päivystyksen turhaa kuormittamista tulee välttää, jotta kiireellistä hoitoa tarvitsevat henkilöt saavat apua nopeammin.

Kotihoito-ohjeet

Terveyskylä: 
Hengitystieinfektion kotihoito-ohjeet
THL:  
Ohjeet koronavirustaudin COVID-19 kotihoitoon

Milloin hakeutua hoitoon?

THL:
 Koronavirustauti: Milloin on hakeuduttava hoitoon?

Omaolo-palvelun Koronavirustaudin oirearviolla voit testata koronavirustartunnan todennäköisyyden ja laboratorionäytteen tarpeen sekä saat neuvoja infektion leviämisen estämisestä ja hoidon tarpeen arvioinnista.

Näytteenotto

Ellei henkilö ole saanut muita ohjeita, näytteenottoon hakeudutaan soittamalla ensin Päivystysapuun p. 116 117.

Näytteenoton kriteerit Kymsoten alueella 16.3.2020 alkaen: 

1. Kotikaranteenissa oleva, jolla on hengitystieinfektion oireita.
2. Sairaalan päivystyksessä hoidettava potilas, jos hänellä on sairaalahoitoa vaativa hengitystieinfektio ja epäillään keuhkokuumetta, jonka aiheuttaja ei ole selvillä.
3. Sairaalahoidossa oleva tai hoitoon otettava potilas, jolla on hengitystieinfektion oireita.
4. Iäkkäät henkilöt (esim. yli 70-vuotiaat), joilla on hengitystieinfektion oireita, kuten kuume ja/tai yskä ja/tai hengenahdistus.
5. Terveyden- ja sosiaalihuollon työntekijä (erikoissairaanhoito, pelastustoimi, avohoito, kotihoito, pitkäaikaishoito ja hoiva mukaan lukien), jolla on hengitystieinfektion oireita (ei pelkkä nuha) sekä 14 vuorokauden sisällä edeltävä ulkomaanmatka tai kontakti todettuun koronavirustapaukseen. 
6. Pitkäaikaishoidon ja hoivan toimintayksiköissä potilas, jos yksikössä epäillään hengitystieinfektioepidemiaa (työtekijöistä ja/tai potilaista yli 2 oireisia) ja aiheuttaja on epäselvä.
7.  Varmistettuun koronavirustapaukseen 14 vuorokauden sisällä kontaktissa ollut henkilö, jolla on hengitystieinfektion oireita.
8.  Oleskellut Italiassa tai Itävallan Tirolissa 14 vuorokauden sisällä ennen hengitystieinfektion oireiden alkua.  

Jos olet sairastanut koronaviruksen / epäilet koronavirustartuntaa

• Kaikkien henkilöiden, joilla on epäily koronavirustartunnasta tai influenssasta, tulee pysyä kotona oireiden alkamisesta vähintään viikon ajan.

• Jos oireet jatkuvat pidempään, tulee kotona pysyä oireiden ajan ja niiden loputtua vielä yhden oireettoman päivän ajan.

 

Kysymyksiä ja vastauksia hoitoon hakeutumisesta (Kymenlaakso)

Miksi on tärkeää soittaa ensin päivystysapuun numeroon 116 117?

Jos epäilet koronavirusta sinun ei tulisi ottaa yhteyttä yksityiselle lääkäriasemalle, työterveyteen eikä omalle terveysasemalle vaan numeroon 116 117, josta parhaiten osataan vastata, onko tarvetta testiin ja miten se sujuvimmin ja kaikille turvallisimmin järjestyy. Jos julkisissa terveyspalveluissa otettu koronatesti on negatiivinen, voit tarvittaessa hakeutua myös yksityiselle lääkärille tai työterveyteen muiden asioiden selvittämiseksi.

Miten toimin näytteenottoon tullessani?

Liiku mieluiten yksityisautolla joko itse ajaen tai perheenjäsenen tai tuttavan ajamana. Mikäli liikut julkisilla liikennevälineillä, tulisi sinun pysytellä mahdollisimman kaukana muista matkustajista ja sinun tulisi suojata suusi ja nenäsi ja käyttää käsineitä. Tartutat muita pisarateitse hengittäessäsi ja jos aivastat. Virus voi tarttua myös paljaiden käsien kautta. Julkisia kulkuvälineitä tulisi kuitenkin välttää.

Sairaala-alueelle tullessasi soita numeroon, jonka olet saanut päivystysavusta. Sinut ohjeistetaan oikeaan paikkaan ja tullaan vastaan.

Missä koronavirusnäyte otetaan?

Hyväkuntoisista pyrimme ottamaan näytteet sairaalan edessä/vieressä potilaan ollessa autossaan ns. drive-in näytteenottona. Tarvittaessa järjestämme erillisen huoneen sairaalassa lähellä uloskäyntiä. Hoitaja ohjaa potilaan huoneeseen.

Mitä näytteenoton jälkeen tapahtuu ja milloin/miten saan tietää testin tuloksesta?

Näytteenoton jälkeen hoitohenkilökunta antaa sinulle toimintaohjeet. Lääkäri ottaa sinuun yhteyttä tuloksen valmistuttua.

 

Miten suojautua koronavirus-tartunnalta?

Koronavirus-tartuntoja voidaan ehkäistä hyvällä käsi- ja yskimishygienialla:

- Käsien pesu vedellä ja saippualla.
- Käsihuuhteen käyttö jos saatavilla.
- Yskiminen nenäliinaan tai hihan yläosaan, ei vapaasti päin muita ihmisiä tai käsiin.

Kymsote kehottaa Kymenlaakson alueen työnantajia seuraamaan Työterveyslaitoksen ohjeistusta koronavirusepidemiaan varautumiseksi:

TTL: Toimintaohje työntekijöille uuden koronaviruksen tartunnan ehkäisyyn

TTL: Toimintaohje yrityksille koronavirusepidemiaan varautumiseksi

Toivomme, että työnantajat varautuvat ja pohtivat tarvetta sairaslomakäytäntöjen muutoksiin.

Kymsote kehottaa ottamaan huomioon erityisesti seuraavat kohdat (TTL:n ohjeistus, kohta: sairauspoissaolot)

- Turhaa terveyspalvelujen kuormittamista tulisi välttää. Odottelu terveydenhoidon vastaanotolla lisää tartuntavaaraa. Sairaiden on toki mentävä hoitoon tai antamaan laboratorionäyte, kun siihen on tarve.

- Voisiko työntekijä jäädä omalla ilmoituksellaan sairaslomalle? Työterveyslaitos tukee EK:n suositusta ”oma ilmoitus esimiehelle” -käytännöstä epidemia-aikoina. Tällöin työntekijä voi jäädä sairastamaan kotiin omalla ilmoituksella esimiehelle ilman lääkärintodistusta esim. 3-7 päiväksi. Ks. EK:n ohje.

Lisätietoja koronaviruksesta:

Valtakunnallinen puhelinneuvonta puh. 0295 535 535 tarjoaa yleistä tietoa koronasta (ark. 8​–21, la 9–15). Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. ​

Neuvontaa on mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Kymsote

18.3.2020 Kymsoten terveysasemien toimintaan muutoksia 20.3.2020 alkaen

18.3.2020 Hoitotarvikejakelussa siirrytään poikkeusjärjestelyihin

17.3.2020 Asiointi ja vierasrajoitukset naistentauti- ja synnytyspalveluissa koronaepidemian aikana

16.3.2020 Vierailuja potilashoidon yksiköihin rajoitetaan koronaviruksen vuoksi

16.3.2020 Ohjeita leikkaukseen tuleville

13.3.2020 Kymsote varautuu epidemiaan

13.3.2020 Kiireettömät hammashoitoajat peruttu 12.4. asti

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Ajankohtaista

Käsienpesu ja hygienia

Usein kysytyt kysymykset

Työterveyslaitos TTL

Toimintaohje työntekijöille uuden koronaviruksen tartunnan ehkäisyyn

Toimintaohje yrityksille koronavirusepidemiaan varautumiseksi