Turvakoti Villa Jensenin ovet ovat auki lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille

28.6.2019

Kotkassa sijaitseva Villa Jensen on toiminut huhtikuun alusta alkaen ainoastaan lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneiden turvakotina. Aikaisemmin Villa Jensen toimi myös Etelä-Kymenlaakson sosiaali- ja kriisipäivystyksen tukikohtana, kunnes sosiaali- ja kriisipäivystys siirtyi Kymenlaakson keskussairaalaan huhtikuussa.
 
– Kymenlaakson turvakoti Villa Jensen on kodinomainen paikka, jossa lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokenut saa suojan ja ammatillista apua väkivallan loppumiseksi. Turvakotipalvelu on saatavilla kaikenikäisille, naisille, miehille, yksin sekä lasten kanssa tuleville aikuisille. Turvakoti on avoinna ympäri vuorokauden ja turvakotiin voi soittaa ja mennä oma-aloitteisesti mihin vuorokauden aikaan tahansa, kertoo Villa Jensenin palveluesimies Auli Metsälä turvakodin toiminnasta.
 
Villa Jensenissä on yhteensä 7 perhepaikkaa ja turvakoti palvelee Kymenlaakson asukkaiden lisäksi myös muita asiakkaita kotikunnasta riippumatta. Palvelu on asiakkaille maksutonta.

Ammattilaiset ovat apuna kriisin käsittelyssä ja tulevaisuuden suunnittelussa

Turvakodissa työskentelee sosiaalityön ammattilaisia, jotka on koulutettu kohtaamaan lähisuhdeväkivaltaa kokeneita aikuisia ja lapsia. Työn ja auttamisen kirjo turvakodissa on laaja.
– Tarjoamme turvattua asumista, psykososiaalista tukea, neuvontaa ja ohjausta. Kriisityön lisäksi apua saa myös käytännön asioiden järjestämiseen ja tulevaisuuden suunnitteluun, Metsälä kertoo.
 
Tärkeässä roolissa on myös yhteistyö eri kumppaneiden ja viranomaisten kanssa. Metsälän mukaan tärkeimmät yhteistyökumppanit ovat sosiaali- ja kriisipäivystys, poliisi, lastensuojelu, aikuissosiaalityö, päivystys ja ensihoito.

Lähisuhdeväkivallalla on monta muotoa

Villa Jensen auttaa lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneita.
– Lähisuhdeväkivalta eroaa muusta ihmisten välisestä väkivallasta siinä, että tekijä on henkilö, johon pitäisi pystyä luottamaan. Lähisuhdeväkivallan muotoja on monia; väkivalta voi olla fyysistä, henkistä, seksuaalista, taloudellista, kulttuurista, uskonnollista, kunniaväkivaltaa tai vainoamista. Jo väkivallan uhka on riittävä syy saapua turvakotiin, Metsälä sanoo.
 
Villa Jensenin yhteystiedot
Kymenlaakson Turvakoti Villa Jensen
Pohjoispuistokatu 48100 Kotka
p. 040 688 3570