Rannikkopajojen nuoret maalaavat saattohoitoyksikkö Toivelinnaan merellisiä seinämaalauksia

6.11.2019

Saattohoitoyksikkö Toivelinna on muuttanut syksyllä remontoituihin tiloihin Karhulan sairaalassa Kotkassa. Rannikkopajojen nuoret ovat viime viikkoina maalanneet saattohoitoyksikköön rauhallisia ja merellisiä aiheita, jotka voivat herätellä muistojakin.

Saattohoitoyksikkö Toivelinnan seinät olivat syyskuussa vielä valkoiset. Idea seinämaalauksista nousi Toivelinnan hoitajilta. Rannikkopajat lähti toteuttamaan ideaa ja antoi työpanoksensa projektiin hyväntekeväisyytenä. Rannikkopajoilta seinämaalauksen suunnitteluun ja itse maalaustyöhön osallistuivat taidepajan Janni Ylätalo, Sari Hakuli, Karoliina Koivula ja Maisa Drockila sekä kädentaidot-pajan Simo Nousiainen.

Rannikkopajojen nuorten seinämaalauksia esiteltiin eilen kahvitilaisuudessa henkilökunnalle, medialle ja syöpäyhdistyksen vapaaehtoisille. Kymenlaakson Syöpäyhdistys on jo vuosia tehnyt yhteistyötä saattohoitoyksikön kanssa mm. säännöllisen tukihenkilötoiminnan kautta.

Seinämaalausten aiheeksi nousi meri, joka on rauhoittava elementti. Kuvissa on tuttuja aiheita, jotka voivat herättää potilaiden muistoja. Meren sinistä maalataan lisää lähipäivinä.

-  Maalauksen äärellä voi helposti alkaa keskustella erilaisista asioista. Helpompien aiheiden kautta päästään puhumaan vaikeammista ja syvällisemistäkin aiheista. Saattohoito on viipyilevää hoitoa. Tarkoituksellisesti meillä tehdään asioita niin, ettei vaikuteta kiireisiltä. Me olemme läsnä ja valmiina kuuntelemaan. Se, että uskaltaa kohdata potilaan ja omaisten tunteita, itkua ja vihaakin, se on palliatiivista ja saattohoitoa. Se on erilaista työtä kuin joku muu hoitotyö. Jokaisen, joka täällä tekee työtä, pitää olla sinut kuoleman kanssa, kertoo palveluesimies Minna Uski.

Kymenlaaksossa toimii kaksi saattohoitoyksikköä. Toivelinna palvelee eteläisen Kymenlaakson asukkaita ja Pohjois-Kymenlaaksossa palvelee Villa Apila. Lisäksi saattohoitoa tehdään yhdessä kotisairaaloiden ja kotihoidon kanssa potilaan kotona tai hoivayksiköissä koko Kymenlaakson alueella.