Onks tää normaalia? -palvelu tavoittaa 4.1.2021 alkaen koko Kymenlaakson nuoret huolineen

17.12.2020

Etelä-Kymenlaakson ja Kouvolan Chat-palvelut yhdistyvät.

”Onks tää normaalia?” on verkossa toimiva palvelu, jossa nuori voi testata elämäänsä liittyviä huolia, katsoa videoita ja chatata ammattilaisten kanssa. Palvelu yhdistyy 4.1. 2021 alkaen ja Chat palvelee koko Kymenlaakson nuoria ma-to klo.16-18

Onks tää normaalia? -palvelun ajatuksena on kohdata nuoret ja auttaa heitä jo ennen ulospäin näkyvää oireilua. Kun nuorten huoli ja paha olo tulee ilmi jo varhain, auttaminenkin on helpompaa. Onks tää normaalia? -palvelu löytyy verkko-osoitteesta www.normaali.fi.

Palvelun etuna on, että se tavoittaa kuukausittain keskimäärin kaikki verkosta löytyvät kymenlaaksolaiset nuoret. Palvelu tavoittaa nuoret heidän suosimissaan verkkopalveluissa, joita ovat mm. TikTok, Snapchat, YouTube, Instagram sekä erilaiset mobiilisovellukset.

Onks tää normaalia? -palvelussa nuoren ei tarvitse kirjoittaa tilanteestaan vaan hän voi katsoa esimerkiksi videoita, joita on jo yli kahdestasadasta aihepiiristä. Jo tämä voi auttaa nuorta eteenpäin oman asian kanssa ja löytämään ratkaisut tilanteeseen.

- Onks tää normaalia? -palvelu on tavoittanut hyvin kymenlaaksolaiset nuoret ja nyt on päätetty yhdistää Etelän- Kymenlaakson ja Kouvolan Chatit. Tämä mahdollistaa Chat vastaajina laajemman joukon ammattilaisia koko Kymenlaakson alueelta sekä selkeyttää nuoren yhteydenottoa, kun Chatteja on vain yksi Kymenlaakson alueella. Chatin mahdollisuus on tavoittaa nuoret jo ennen aikuisilla herännyttä huolta. Nuori voi katsoa kännykällään tai tietokoneella itselleen tärkeäksi kokemia videoita tai tehdä huolitestin hänelle parhaiten sopivana ajankohtana. Neljänä iltapäivänä viikossa tarjolla on myös mahdollisuus käydä chat-keskustelua kymenlaaksolaisten ammattilaisten kanssa, kertoo perhekeskuskoordinaattori Mari Nieminen Kymsotesta.

Kymenlaakson yhteinen Chat 4.1.2021 alkaen

Onks tää normaalia? -palvelu on käytössä eri puolilla Suomea. Kymenlaaksossa yhteinen huolitesti ja chat avautuu 4.1.2021 alkaen. Verkkoauttaminen toteutetaan yhteistyössä Kymsoten, Kymenlaakson kuntien sekä alueen lapsiperhejärjestöjen ja evankelis-luterilaisten seurakuntien kanssa.  Chatissa on keskustelemassa nuorten kanssa työskenteleviä aikuisia kuten mm. nuorisotyöntekijöitä ja -ohjaajia, koulukuraattoreja ja -psykologeja, sosiaaliohjaajia ja -työntekijöitä, perhetyöntekijöitä ja perhekeskuskoordinaattoreita.  He työskentelevät chatissa vuorotellen osana omaa työtään.

- Nyt yhdistämme voimat ja ammattitaidon koko Kymenlaakson alueella. Tämä on yksi konkreettinen tapa tavoittaa ja auttaa maakuntamme nuoria yhdessä, monen eri toimijan yhteisenä työnä, Mari Nieminen kertoo.

Hyviä kokemuksia Kymenlaakson alueelta

Kouvolan kaupungilla ja Etelä- Kymenlaaksossa on palvelusta hyviä kokemuksia. Vuonna 2020 tarina-auttamista on hyödyntänyt yli 9000 Kymenlaaksolaista nuorta, 1174 nuorta täytti huolitestin ja chat-keskusteluja käytiin 275 kappaletta. Keskimääräinen keskusteluaika chatissa oli noin 16 minuuttia. Nuorimmat palvelun käyttäjistä ovat alakouluikäisiä, mutta suurin käyttäjäryhmä on ollut toisen asteen opiskelijat eli ammattikoululaiset ja lukiolaiset. Yleisen pahan olon lisäksi kymenlaaksolaisten nuorten yleisimmät huolten aiheet liittyivät yksinäisyyteen, terveyteen, ulkonäköön ja rahaan.

Kymenlaakson (monitoimijainen) Onks tää normaalia? -chat on avoinna 4.1.2021 alkaen ma-to klo 16-18.