Kymsote varautuu hoitajien lakkoon -  vastaanottoaikoja ja leikkauksia siirretään, mikäli hoitajien lakko toteutuu

14.4.2022

Hoitajajärjestöt Tehy ja SuPer ovat antaneet lakkovaroituksen, joka koskee myös Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalveluja. Lakko on ilmoitettu alkavaksi keskiviikkona 20.4.2022 klo 6. Lakko koskee erikoissairaanhoidossa työskenteleviä hoitajia. Lakon ulkopuolelle jäävät vanhuspalvelut ja perusterveydenhuolto.

Toteutuessaan lakko vaikuttaa erikoissairaanhoitoon: ensihoitoon, päivystykseen Kymenlaakson keskussairaalassa ja Pohjois-Kymen sairaalassa, osastohoitoon ja kuntoutukseen Kymenlaakson keskussairaalassa ja erikoisalojen vastaanottoihin sekä Kymenlaakson keskussairaalassa, että Pohjois-Kymen sairaalassa.

Mikäli lakko toteutuu, Kymsote peruu kiireettömiä leikkauksia ja erikoissairaanhoidon poliklinikoiden vastaanottoaikoja. Asiakkaille lähetetään tekstiviesti perutusta ajasta siihen numeroon, jonka asiakas on palveluun ilmoittanut. Uusi leikkaus- tai vastaanottoaika ilmoitetaan asiakkaalle, kun lakko päättyy. Neuvottelujen aikataulusta riippuen tieto vastaanottoajan tai leikkauksen peruutuksesta voi tulla asiakkaalle vasta edellisenä päivänä hyvin lyhyellä varoitusajalla. Tekstiviestiperuutusten lisäksi ajan perumisesta voidaan myös joissain tapauksissa soittaa asiakkaalle. Soitot tulevat 05 660-alkuisesta numerosta tai tuntemattomasta numerosta. Asiakkaita kehotetaan vastaamaan myös tuntemattomasta numerosta tuleviin puheluihin ja tarkistamaan vastaajan viestit.

Kymsoten erikoissairaanhoidon palveluista pyritään turvaamaan lakon aikana suojelutyöllä potilaiden hengen turvaamiseksi ja pysyvän vakavan vammautumisen estämiseksi päivystyksellinen ja kiireellinen hoito.

Perusterveydenhuolto ei kuulu lakon piiriin, mutta lakolla voi olla vaikutuksia perusterveydenhuollon ja suun terveydenhuollon ajanvaraukseen. Ajanvarauspalveluita tuottava Kaiku24 kuuluu lakkovaroituksen piiriin.

Kymsote tiedottaa tarkemmin lakon vaikutuksista palveluihin, jos lakko toteutuu.

Mikäli asiakkaan puhelinnumero tai sähköpostiosoite on vaihtunut edellisen käynnin jälkeen, asiakasta pyydetään ilmoittamaan uusi yhteystieto Kymsoten eAsioinnin kautta: https://oma.hyvis.fi/login#/. Ohjeet yhteystietojen vaihtamiseksi löytyvät Kymsoten sähköisen asioinnin verkkosivulta.

HUS:n lakko vaikuttaa myös Kymsoten palveluihin

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS vastaa Kymsoten alueella näytteenotto- ja kuvantamispalveluista. HUS:n palveluita koskeva lakko alkoi 1.4.2022 klo 6 ja päättyy 15.4.2022 klo 6.

HUS:n lakko on sulkenut Kymenlaakson näytteenottopisteet Kymenlaakson keskussairaalan ja Pohjois-Kymen sairaalan laboratorioita ja Karhulan ja Kouvolan Marjoniemen terveysasemien näytteenottopisteitä lukuun ottamatta, sekä vaikuttanut kuvantamisen ja röntgenin palveluihin Kymsoten alueella.

HUS kuuluu myös 20.4.2022 alkavaksi ilmoitetun lakon piiriin. Mikäli lakko toteutuu, vaikutukset näytteenoton ja kuvantamisen palveluihin jatkuvat pääsiäisen jälkeen.

Kahden lakkovaiheen välissä pääsiäisenä 15.-18.4. Kymenlaakson keskussairaalan ja Pohjois-Kymen sairaalan laboratoriot toimivat normaalisti.  Tiistaina 19.4. sairaalalaboratoriot ja terveyskeskuksissa olevat näytteenottopisteet toimivat aiempien aukioloaikojensa mukaan normaalisti. HUSLABin koronanäytteenottopisteet Haminassa, Kouvolan terveysasemalla (Marjoniemi) ja Kymenlaakson keskussairaalassa ovat suljettuina 19.4. Koronanäytteitä alueella ottavat Pihlajalinna Kouvolassa (Hallituskatu 7, 45100 Kouvola) ja 9Lives Kotkassa (Kotkansaaren linja-autoasema, Katariinantori 48100 Kotka).

HUS:n ajantasaiset tiedot lakon vaikutuksista päivittyvät HUS:n lakkosivulle www.hus.fi/lakko.