Hyppää sivun sisältöön Hyppää sivuston valikkoon

Kymsote nopeutti laboratoriovastausten näkymistä Omakanta-palvelussa

15.10.2019

Kymsotessa on otettu käyttöön uusi toimintamalli, jossa laboratoriovastaukset näkyvät asiakkaalle viiveettä Omakanta-palvelussa. Tähän asti asiakas on voinut nähdä vastaukset Omakannassa 14 vuorokauden päästä niiden valmistumisesta. Muutos koskee kaikkia yleisimpiä laboratoriokokeiden vastuksia.

 Aikaisemmin laboratoriokokeiden vastauksen on ensin nähnyt hoitava lääkäri, joka on sitten tulkinnut vastaukset potilaalle puhelimessa tai vastaanotolla. Tämä on aiheuttanut tarpeetonta viivettä vastauksen saannissa. Nyt Kymsotessa aloitettu uusi käytäntö: valtaosa laboratoriovastauksista näkyy potilaalle heti niiden valmistuttua. Hoitavalla taholla säilyy vastuu tulosten tulkinnasta, ja lääkärin tai hoitajan tehtävänä on edelleen tehdä vastausten sisältö ymmärrettäväksi potilaalle.

– Toivomme, että tehty muutos vahvistaa potilaan osuutta sairauksiensa hoidossa ja mahdollistaa oman terveydentilan seurannan nykyistä paremmin, sanoo Kymsoten hallintoylilääkäri Kari Kristeri.

– Verikokeiden tuloksista kiinnostunein on potilas itse ja koska hänelle vastauksilla on suurin arvo, haluamme välittää tiedot ja vastaukset ensimmäisenä potilaan nähtäville.

Osa koevastauksista kerrotaan edelleen vastaanotolla

Osa tuloksista kerrotaan edelleen ensimmäiseksi vastaanotolla. Tällaisia ovat esimerkiksi vakavien sairauksien osoittamiseksi tai poissulkemiseksi tehtävät tutkimukset, kuten solunäytteet, syöpämerkkiaineet ja HIV-testi. Näiden tuloksia ei jatkossakaan tulla välittämään potilaan nähtäville Omakantaan ennen kuin lääkäri tai hoitaja henkilökohtaisesti on kertonut koevastaukset potilaalle.

 

INFO:

Mikä Omakanta?

Omakanta on valtakunnallinen kansalaisten verkkopalvelu, joka näyttää terveydenhuollon kirjaamia tietoja potilaasta ja hänen lääkityksestään. Omakannassa näkyvät niin julkisten, yksityisten kuin työterveyshuollon terveyspalvelujen kirjaukset. Ne kaikki käyttävät Kanta-palveluja (Resepti-palvelu, Lääketietokanta, Potilastiedon arkisto ja Tiedonhallintapalvelu).

Omakannan käyttö vaatii suomalaisen henkilötunnuksen ja tunnistautumisvälineet (verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne, sähköinen henkilökortti).

Omakannasta näkee

  • reseptit
  • hoitoon liittyvät kirjaukset
  • laboratorio- ja röntgentutkimukset
  • alle 10-vuotiaan huollettavan tiedot.

Omakannassa voi myös

  • pyytää reseptin uusimista
  • tallentaa oman hoitotahdon ja elinluovutustahdon
  • antaa suostumuksen omien tietojen luovuttamiseen tai kieltää luovuttamisen
  • antaa suostumuksen reseptitietojen luovuttamiseen toiselle Euroopan maan apteekille
  • selata omia hyvinvointitietojaan.

Lähde ja lisätietoja: https://www.kanta.fi/omakanta