Influenssarokotukset Kymenlaaksossa 2022

3.10.2022. Päivitetty 22.11.2022.

Tältä sivulta löydät tietoa siitä, milloin, miten ja missä influenssarokotuksia annetaan Kymenlaaksossa syystalvella 2022. Sivulla on ohjeet ajanvaraukseen sekä tietoa siitä, kenelle influenssarokote on maksuton. Kaikki maksuttoman influenssarokotuksen kohderyhmiin kuuluvat voivat nyt varata ajan rokotukseen tai ottaa sen ilman ajanvarausta walk in -rokotuksista.

Suosittelemme, että influenssarokote otetaan samaan aikaan koronarokotteen syystalven tehosteannoksen kanssa, mikäli henkilö kuuluu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreimman suosituksen piiriin.

Influenssarokotukset annetaan ensisijaisesti Kymsoten koronarokotuspisteillä. Lisäksi influenssarokote voidaan antaa muun hoitajan vastaanotolle varatun ajan yhteydessä terveysasemilla.

Lue, kenelle koronarokotteen talven tehosteannosta suositellaan.

Katso Kymsoten koronarokotuspisteiden yhteystiedot.

Kenelle maksuton influenssarokote?

Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä. Lähipiirin osalta rokotusta tarjotaan maksutta ainoastaan vakavalle influenssalle erittäin alttiiden lähipiirille.

Maksuttomaan influenssarokotukseen ovat oikeutettuja:
- Kaikki 65 vuotta täyttäneet henkilöt
- Alle 7-vuotiaat lapset
- Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat. Suurin vaara sairastua vaikeaan influenssaan on niillä, joilla on jokin perussairaus kuten krooninen sydän- tai keuhkosairaus, diabetes tai munuaisen vajaatoiminta
- Raskaana olevat henkilöt
- Varusmies- tai asepalveluksen aloittavat henkilöt
- Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö
- Perhehoidon työntekijät, jotka työskentelevät Kymsotella toimeksiantosopimuksilla
- Henkilöt, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa kuten vankeinhoitolaitoksissa ja vastaanottokeskuksissa.

Vakavalle influenssalle erittäin alttiiden lähipiirien rokotukset ovat maksuttomia

Edellä mainittujen lisäksi maksuton influenssarokotus tarjotaan vakavalle influenssalle erittäin alttiiden lähipiirille. Lähipiirin osalta maksuttoman influenssarokotteen voi antaa henkilölle, joka on toistuvasti läheisessä kontaktissa vakavalle influenssalle erityisen alttiiseen ihmiseen.

Toistuvasti läheisellä kontaktilla tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilö asuu samassa asunnossa tai on viikoittain kasvotusten tekemisissä suojattavan ihmisen kanssa. Lisäksi maksuttomaan influenssarokotteeseen on oikeutettu, jos on toistuvasti läheisessä kontaktissa sellaisen vakavalle influenssalle alttiin ihmisen kanssa, jota ei voida suojata influenssarokotteella.

Vakavalle influenssalle erityisen alttiita ovat
- voimakkaasti immuunipuutteiset ihmiset
- vakavasti sairaat ihmiset
- vakavalle influenssalle alttiit ihmiset, joille rokotetta ei voida antaa
- perussairaat ja huonokuntoiset 65-vuotiaat ja sitä vanhemmat
- alle 6 kuukauden ikäiset lapset
- raskaana olevat

Influenssarokotusta suositellaan myös kaikille niille, joiden lähipiirissä on vakavalle influenssalle altis henkilö. Tähän lähipiiriin kuuluvien rokottamiseen ei kuitenkaan käytetä kansallisen rokotusohjelman influenssarokotteita, toisin sanoen nämä rokotteet eivät ole maksuttomia. Terveyden- tai sairaanhoitaja arvioi, kuuluuko rokotettava maksuttoman rokotuksen kohderyhmään.

Tarkemmat tiedot alttiiden henkilöiden lähipiirien rokottamisesta luettavissa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta: Alttiiden henkilöiden lähipiirin influenssarokotukset.

Influenssarokotteen hankkiminen omakustanteisena

Influenssarokotusta suositellaan kaikille, joilla on lähikontakti vakavalle influenssalle alttiiseen henkilöön. Osa heistä saa rokotteen maksutta ja osa ei. Terveyden- tai sairaanhoitaja arvioi, kuuluuko rokotettava maksuttoman rokotuksen kohderyhmään.

Mikäli ei kuulu maksuttoman influenssarokotuksen piiriin, voi hankkia reseptillä apteekista omakustanteisen influenssarokotteen. Rokotettavan tulee ottaa apteekista ostettu rokote mukaan walk in -rokotuksiin tai muuhun sovittuun terveydenhuollon käyntiin, jossa se voidaan antaa.

Reseptipyynnöt omakustanteista influenssarokotetta varten lähetetään terveysasemille sähköisen asiointipalvelun kautta yhteydenottolomakkeella, mikäli tämä on asiakkaalle mahdollista. Sähköiseen asiointiin pääsee osoitteessa www.kymsote.fi/easiointi. Palvelun käyttö vaatii vahvan tunnistautumisen verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Mikäli sähköinen asiointi ei ole mahdollista, tehdään reseptipyyntö terveysasemien puhelinpalveluun p. 05 220 2000 soittamalla.

Influenssarokotukset kotihoidossa ja asumispalveluissa

Kotihoito ja asumispalvelut tiedottavat omille asiakkailleen, kuinka influenssarokotukset kussakin yksikössä ja kotihoidossa järjestetään.

Koululaisten ja opiskelijoiden influenssarokotukset

Koululaiset rokotetaan oman koulunsa terveydenhoitajan vastaanotolla. Terveydenhoitajat tiedottavat koulukohtaiset rokotuskäytänteet Wilman kautta. Toisen asteen oppilaitoksissa opiskelevat, opiskeluterveydenhuoltoon oikeutetut opiskelijat rokotetaan opiskeluterveydenhuollossa.

Neuvolassa annettavat influenssarokotukset

Vuonna 2022 neuvoloiden influenssarokotukset annetaan 21.11.-4.12.2022. Tehosteannokset annetaan vuonna 2023 viikolla 2. Neuvolan influenssarokotteiden ajanvaraus palvelee p. 05 220 2100.

Neuvoloissa rokotetaan
- Raskaana olevat, heidän puolisonsa ja lapsensa
- Kaikki neuvolaikäiset lapset
- Alle kuuden kuukauden ikäisten lasten vanhemmat ja sisarukset
- Yli kuuden kuukauden ikäisten lasten vanhemmat, jos vanhempi kuuluu riskiryhmään

Lasten influenssarokotteina käytetään pistettävää rokotetta tai nenäsumuterokotetta.

Lasten influenssarokotusten rokotusväli:
- Lapsi, joka ei ole aiemmin saanut influenssarokotusta, tarvitsee tänä vuonna kaksi annosta pistettävää influenssarokotetta. Ensimmäisen ja toisen annoksen välin tulee olla vähintään neljä viikkoa.
- Lapsi, joka on saanut vain yhden annoksen pistettävää rokotetta, tarvitsee tänä vuonna kaksi annosta pistettävää influenssarokotetta.
- Jos lapsi on aiemmin saanut yhteensä kaksi annosta mitä tahansa influenssarokotetta tai yhden annoksen nenäsumuterokotetta, riittää hänelle nyt yksi annos. Tämä pätee myös silloin, kun annokset on annettu eri influenssakausina.
- Jos lapsi on saanut yhden annoksen nenäsumuterokotetta, hänelle riittää nyt yksi annos.

Miten influenssarokotukseen?

Varaa aika puhelimitse tai sähköisesti

Ohjeet ajanvaraukseen koskevat Haminan, Kouvolan, Kotkan, Miehikkälän ja Virolahden asukkaita.

Pyhtään osalta sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta pyhtääläisille ja Pyhtään palvelun valinneille vastaa Terveystalo. Pyhtäällä influenssarokotukset alkavat marraskuun puolessa välissä. Tarkemmat tiedot Pyhtään rokotuksista kunnan verkkosivuilla.

Ajanvaraus on nyt avoinna kaikille niille kohderyhmille, joille maksutonta influenssarkotusta tarjotaan. Maksuttoman influenssarokotteen kohderyhmiin kuuluvat voivat myös hakea rokotuksen ilman ajanvarausta walk in -rokotuksista.

Sähköinen ajanvaraus

Nopeimmin ajan influenssarokotukseen saa varattua sähköisesti OmaHyviksessä. Ohjeet sähköiseen ajanvaraukseen:

- Sähköiseen ajanvaraukseen tarvitaan rokotettavan sähköinen tunnistautuminen, esimerkiksi henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset.
- Varmistathan, että Hyviksessä asiointialueenasi on Kymenlaakso. Asiointialueen pääsee vaihtamaan kirjautumalla OmaHyvikseen. Tarkemmat ohjeet asiointialueen vaihtamiseen löydät täältä.
- Voit valita rokotuspisteeksi minkä tahansa Kymsoten ajanvarauksella toimivista rokotuspisteistä. Pyhtääläiset tai Pyhtään palvelut valinneet voivat lisäksi valita Pyhtään rokotuspisteen.
- Jos haluat saada samalla käyntikerralla myös koronarokotuksen, varaa normaalisti aika influenssarokotukseen ja laita lisätietokenttään tieto, että haluat samalla myös koronarokotuksen.
- Alle 10-vuotiaiden lasten huoltajat voivat tehdä lapsen puolesta asioinnin sähköisen ajanvarauksen kautta.
- 10-15-vuotiaat voivat varata ajan rokotukseen vain puhelimitse.
- Muistathan käydä perumassa varatun ajan OmaHyviksessä, mikäli et pääsekään paikalle.

Ajanvaraus puhelimitse

Mikäli sähköisen ajanvarauksen käyttö ei ole mahdollista, rokotukseen voi varata ajan myös puhelimitse soittamalla ajanvaraukseen p. 05 220 2000. 10-15-vuotiaat voivat varata ajan rokotukseen vain puhelimitse. Voit varata puhelimitse ajan samalla kertaa sekä influenssarokotukseen että koronarokotukseen.

Puhelinajanvaraus toimii takaisinsoittoperiaatteella. Soittaessasi kuuntele nauhoitteen ohje ja toimi sen mukaisesti. Valitse 2, ajanvaraus influenssa -tai koronarokotukseen. Sinun tarvitsee soittaa vain yhden kerran. Puheluusi vastataan mahdollisimman nopeasti, normaalisti viimeistään soitosta seuraavan arkipäivän aikana.

Muista aina perua rokotusaikasi, jos et pääse sovittuna aikana. Rokotusajan voi perua tekstiviestillä numeroon: 050 902 4016. Tekstiviestissä tulee ilmetä asiakkaan nimi ja peruutettava aika (päivämäärä ja kellonaika).

Walk in -rokotukset ilman ajanvarausta

Influenssarokotuksen voi saada ilman ajanvarausta Kymsoten walk in -koronarokotuspisteiltä. Suosittelemme, että haet influenssarokotuksen samaan aikaan koronarokotteen talven tehosteannoksen kanssa, mikäli sinulle on suositeltu tehosteen ottamista. Walk in -rokotuspisteiden aukioloajat voi lukea täältä.

Influenssarokotus muun vastaanottokäynnin yhteydessä

Mikäli henkilö kuuluu maksuttoman influenssarokotteen kohderyhmään, tarjotaan rokotetta hoitajan vastaanotolla käynnin yhteydessä terveysasemalla.