Influenssarokotukset Kymenlaaksossa 2021

20.10.2021
Päivitetty 25.10., 8.11., 12.11., 19.11., 26.11., 30.11., 3.12. ja 10.12.2021.

Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä.

Kenelle maksuton influenssarokote?

Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä. Lähipiirin osalta rokotusta tarjotaan maksutta ainoastaan vakavalle influenssalle erittäin alttiiden lähipiirille.

Maksuttomaan influenssarokotukseen ovat oikeutettuja:

* Raskaana olevat naiset

* Kaikki 65 vuotta täyttäneet

* Alle 7-vuotiaat lapset

* Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat.
Suurin vaara sairastua vaikeaan influenssaan on niillä, joilla on jokin perussairaus kuten krooninen sydän- tai keuhkosairaus, diabetes tai munuaisen vajaatoiminta

* Varusmiespalveluksessa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset.

Maksuttomaan rokotukseen on oikeus myös henkilöillä, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa kuten vankeinhoitolaitoksissa ja vastaanottokeskuksissa. Influenssarokotuksen saavat maksutta lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö.

Näiden lisäksi maksuton influenssarokotus tarjotaan vakavalle influenssalle erittäin alttiiden lähipiirille. Lähipiirin osalta maksuttoman influenssarokotteen voi antaa henkilölle, joka on toistuvasti läheisessä kontaktissa vakavalle influenssalle erityisen alttiiseen ihmiseen. Toistuvasti läheisellä kontaktilla tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilö asuu samassa asunnossa tai on viikoittain kasvotusten tekemisissä suojattavan ihmisen kanssa. Lisäksi maksuttomaan influenssarokotteeseen on oikeutettu, jos on toistuvasti läheisessä kontaktissa sellaisen vakavalle influenssalle alttiin ihmisen kanssa, jota ei voida suojata influenssarokotteella.

Vakavalle influenssalle erityisen alttiita ovat

* voimakkaasti immuunipuutteiset ihmiset

* vakavasti sairaat ihmiset

* vakavalle influenssalle alttiit ihmiset, joille rokotetta ei voida antaa

* perussairaat ja huonokuntoiset 65-vuotiaat ja sitä vanhemmat

* alle 6 kuukauden ikäiset lapset

* raskaana olevat

Tarkemmat tiedot luettavissa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta: Alttiiden henkilöiden lähipiirin influenssarokotukset

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee influenssarokotusta myös kaikille niille, joiden lähipiirissä on vakavalle influenssalle altis henkilö. Tähän lähipiiriin kuuluvien rokottamiseen ei kuitenkaan käytetä kansallisen rokotusohjelman influenssarokotteita. Ts. nämä rokotteet eivät ole maksuttomia. 

 

Joukkorokotusten kampanjaviikkojen (22.11.-10.12.2021) jälkeen influenssarokotuksia on tarjolla seuraavasti:

- Terveysasemalla hoitajan vastaanoton yhteydessä

- Ajanvarauksella varatun koronarokotuksen yhteydessä

- Walk in -koronarokotuksissa, joihin voi mennä ilman ajanvarausta. Tiedot tulevista walk in -koronarokotuksista löytyy täältä: https://korona.kymsote.fi/walk-in-koronarokotukset-kymenlaaksossa/

Pyhtää

Pyhtään osalta sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta pyhtääläisille ja Pyhtään palvelun valinneille vastaa Terveystalo. Tietoa rokotuksista on luettavissa täältä: https://terveys.pyhtaa.fi/fi/uutiset/riskiryhmien-kausi-influenssa-rokotukset-2021-2022-pyhtaan-terveyskeskuksessa

Influenssarokotteen hankkiminen omakustanteisena

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee influenssarokotusta kaikille, joilla on lähikontakti vakavalle influenssalle alttiiseen henkilöön. Osa heistä saa rokotteen maksutta ja osa ei. Terveyden- tai sairaanhoitaja arvioi, kuuluuko rokotettava maksuttoman rokotuksen kohderyhmään.

Mikäli ei kuulu maksuttoman influenssarokotuksen piiriin, voi hankkia reseptillä apteekista omakustanteisen influenssarokotteen. Rokote voidaan antaa asiakkaalle walk in -tapahtumassa tai sovitusti muun käynnin yhteydessä.

Reseptipyynnöt omakustanteista influenssarokotetta varten lähetetään terveysasemille sähköisen asiointipalvelun kautta yhteydenottolomakkeella, mikäli tämä on asiakkaalle mahdollista. Sähköiseen asiointiin pääsee täältä: www.kymsote.fi/easiointi Palvelun käyttö vaatii vahvan tunnistautumisen verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Mikäli sähköinen asiointi ei ole mahdollista, asiakas voi jättää takaisinsoittopyynnön terveysasemien puhelinpalveluun p. 05 220 2000 ja valitsemalla valikon Rokotukset 4.

Kausi-influenssarokotukset Kymsoten neuvoloissa 22.11.- 3.12.2021 ja 10.-14.1.2022 ajanvarauksella

Neuvolan asiakkaat saavat rokotukset varatun neuvolavastaanoton yhteydessä tai keskitetystä ajanvarauksesta p. 05 220 2100 varaamallaan ajalla.

Neuvolaikäiset ja raskaana olevat rokotetaan neuvolassa.

Neuvoloissa rokotetaan:

- Raskaana olevat, heidän puolisonsa ja lapsensa

- Kaikki neuvolaikäiset lapset

- Alle kuuden kuukauden ikäisten lasten vanhemmat ja sisarukset

- Yli kuuden kuukauden ikäisten lasten vanhemmat, jos vanhempi kuuluu riskiryhmään

Lasten influenssarokotteina käytetään pistettävää tai nenäsumuterokotetta. Nenäsumuterokote on tarkoitettu 2–6-vuotiaille lapsille. Jos lapsi on aiemmin saanut kaksi annosta influenssarokotetta pistoksena tai yhden annoksen rokotetta nenäsumutteena, hänelle riittää yksi tehosteannos influenssarokotetta. Alle 9-vuotias lapsi, joka ei ole aiemmin saanut influenssarokotusta tai on saanut vain yhden annoksen, tarvitsee tänä vuonna kaksi annosta pistettävää influenssarokotetta. 1. ja 2. annoksen välin tulee olla vähintään neljä viikkoa. Viikoilla 47 ja 48 annetaan 1. rokotus, viikolla 2: 2. rokotus.

Koululaisten ja opiskelijoiden influenssarokotukset

Koululaiset rokotetaan oman koulunsa terveydenhoitajan vastaanotolla. Terveydenhoitajat tiedottavat koulukohtaiset rokotuskäytänteet Wilman kautta. Toisen asteen oppilaitoksissa opiskelevat, opiskeluterveydenhuoltoon oikeutetut opiskelijat rokotetaan opiskeluterveydenhuollossa.

Influenssarokotukset kotihoidossa ja asumispalveluissa

Kotihoito ja asumispalvelut tiedottavat omille asiakkailleen, kuinka influenssarokotukset kussakin yksikössä ja kotihoidossa järjestetään.