Hoitoalan lakko vaikuttaa Kymsoten toimintaan

19.4.2022

Päivitetty 19.4. klo 16:41: Hoitajajärjestöt Tehy ja SuPer ovat peruneet 20.4. alkavaksi julistetun lakon. Tiedotamme lisää lakon peruuntumisen vaikutuksista toimintaamme mahdollisimman pian 20.4.

Keskiviikkona 20.4.2022 klo 6 alkava hoitajajärjestöjen Tehyn ja Superin lakko vaikuttaa Kymsoten toimintaan. Lakko koskee erikoissairaanhoidossa ja hoidon tarpeen arvioinnissa sekä ajanvarauksessa työskenteleviä hoitajia. Lakon ulkopuolelle jäävät vanhuspalvelut ja perusterveydenhuolto.

Kymsoten erikoissairaanhoidon palveluista pyritään turvaamaan lakon aikana suojelutyöllä potilaiden hengen turvaamiseksi ja pysyvän vakavan vammautumisen estämiseksi päivystyksellinen ja kiireellinen hoito.

Kiireettömät leikkaukset perutaan ja erikoissairaanhoidon poliklinikoiden toiminnoista perutaan kiireetöntä hoitoa. Vastaanottoaikojen peruminen on jo aloitettu.

Asiakkaille lähetetään tekstiviesti perutusta ajasta siihen numeroon, jonka asiakas on palveluun ilmoittanut. Uusi leikkaus- tai vastaanottoaika ilmoitetaan asiakkaalle, kun lakko päättyy. Tekstiviestiperuutusten lisäksi ajan perumisesta voidaan myös joissain tapauksissa soittaa asiakkaalle. Soitot tulevat 05 660-alkuisesta numerosta tai tuntemattomasta numerosta. Asiakkaita kehotetaan vastaamaan myös tuntemattomasta numerosta tuleviin puheluihin ja tarkistamaan vastaajan viestit.

Lakon takia Kymenlaakson keskussairaalan ja Pohjois-Kymen sairaalan päivystysten hoitajamäärä on normaalia pienempi, joten päivystykseen on odotettavissa ruuhkia. Päivystyksessä on resursseja hoitaa vain välttämättömiä päivystyksellisiä tehtäviä.

Lakko vaikuttaa perusterveydenhuollon ja suun terveydenhuollon ajanvarauspalveluihin, joita tuottava Kaiku24 kuuluu lakon piiriin. Takaisinsoitot ovat poissa käytöstä kaikissa palveluissa. Palveluaikoja on myös lyhennetty. Kaikilla palvelulinjoilla on odotettavissa ruuhkaa. Päivystysapu 116 117 on edelleen auki, mutta palvelussa on odotettavissa ruuhkia.

Tarkemmat tiedot lakon vaikutuksista Kymsoten toimintaan päivitetään Kymsoten lakkosivulle 20.4.2022 alkaen, kun lakon vaikutukset selkiytyvät. Sivu löytyy osoitteesta: https://www.kymsote.fi/lakko

Mikäli asiakkaan puhelinnumero tai sähköpostiosoite on vaihtunut edellisen käynnin jälkeen, asiakasta pyydetään ilmoittamaan uusi yhteystieto Kymsoten eAsioinnin kautta. Ohjeet yhteystietojen vaihtamiseksi löytyvät Kymsoten sähköisen asioinnin verkkosivulta.

Lakko vaikuttaa myös HUS:n tuottamiin palveluihin

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS kuuluu myös 20.4.2022 alkavaksi ilmoitetun lakon piiriin. Lakko vaikuttaa näytteenoton ja kuvantamisen palveluihin. HUS:n ajantasaiset tiedot lakon vaikutuksista päivittyvät HUS:n lakkosivulle www.hus.fi/lakko. Tiedot päivitetään myös Kymsoten lakkosivulle 20.4.2022 alkaen.