Terveysasemien vastaanotot

Terveysasemapalvelut

Terveysasemilla on sairaanhoitajien ja lääkäreiden kiireellistä ja kiireetöntä vastaanottoa. Terveysasemilla annetaan pääasiassa yleislääkäritasoisia terveyden- ja sairaanhoitopalveluita.

Asiakkaan soiton yhteydessä arvioidaan hoidontarve, annetaan terveyteen ja sairauteen liittyviä itsehoito-ohjeita ja varataan tarvittaessa vastaanottoaika lääkärille, sairaanhoitajalle tai fysioterapeutille. Tarvittaessa asiakasta ohjataan ottamaan yhteyttä oikeaan hoitopaikkaan.

Mittaamme asiakastyytyväisyyttä NPS-indeksillä, joka kertoo asiakkaan suositteluhalukkuudesta ja tyytyväisyydestä palveluun. Tulosta voidaan pitää erittäin hyvänä NPS-lukeman ollessa yli 50. Terveysasemien asiakastyytyväisyys

Terveysasemien ajanvaraus numerosta 05 220 2000 (arkisin klo 7-20)

Voit jättää takaisinsoittopyynnön arkisin klo 8–14. Nauhoite ohjeistaa, miten jätät takaisinsoittopyynnön. Jätettyäsi soittopyynnön, kuuntele nauha loppuun asti kunnes puhelu katkeaa, jotta pyyntösi rekisteröityy.

Riittää, että jätät yhden takaisinsoittopyynnön – sinuun ollaan yhteydessä mahdollisimman pian. 

Huomioithan, että takaisinsoittopyyntöösi reagoidaan vain kahdesti: jos et vastaa ensimmäiseen puheluun, sinulle soitetaan uudestaan. Jos et vastaa toiseenkaan puheluun, sinulle ei enää soiteta ja sinun on jätettävä uusi takaisinsoittopyyntö.

Jos sinulla on salattu numero, et voi jättää takaisinsoittopyyntöä.

Puhelinajanvarauksessa on ruuhkaisinta tyypillisesti alkuviikosta ja aikaisin aamulla. Pyydämme asiakkaita huomioimaan tämän yhteyttä ottaessaan ja hyödyntämään ajanvarauksen aukioloaikoja laajasti.

Kuulovammaisia palvelemme tekstiviestilinjalla numerossa: 050 902 4017.

Näin perut varatun vastaanottoajan

Terveysasemalle varatun vastaanottoajan voi perua tekstiviestillä tai sähköisen asioinnin kautta.

Vastaanottoaika on peruttava 24 tuntia ennen varattua aikaa. Käyttämättä tai peruuttamatta jätetyistä vastaanottoajoista peritään maksu. Lisätietoa terveydenhuollon asiakasmaksuista löydät täältä.

Ajan peruminen tekstiviestillä:

Lähetä tekstiviesti, jossa kerrot henkilön nimen, ketä ajanvaraus koskee, syntymäajan, sekä peruttavan ajan (pvm + klo) numeroon 050 902 4016.

Ajan peruminen sähköisen asioinnin kautta:

Kirjaudu Asiointipalveluun.

Sähköisen asioinnin kautta voit tarkistaa voimassa olevat muutkin kuin sähköisesti varaamasi ajanvaraukset sekä perua niitä aikoja, joissa on Peruuta-painike. Terveysasemilla tämä koskee kaikkia lääkäreiden ja hoitajien vastaanottoaikoja.

Ajan peruminen puhelimitse:

Jos et voi käyttää eAsiointia tai tekstiviestiperuutusta, voit peruuttaa ajan myös soittamalla numeroon 05 220 2000.

Näin asioit terveysasemien sähköisissä palveluissa

Hyödynnä sähköisiä palvelujamme kiireettömissä asioissa aina kun mahdollista.

Varaa aika Asiointipalvelun kautta erikoishoitajan soittoajalle (astma, reuma, diabetes) ja hoitajan vastaanotolle seuraavissa asioissa: ompeleiden ja hakasten poisto, korvahuuhtelu, määräaikaiset tai säännölliset lääkeinjektiot, lievä paikallinen ihottuma ja iho-oireet, sekä pienet pinnalliset haavat ja palovammat.

Voit myös jättää Asiointipalvelun kautta terveysasemalle yhteydenottopyynnön sinua askarruttavissa asioissa, joihin vastaamme kolmen työpäivän sisällä yhteydenotosta. Yhteydenotto ei ole tarkoitettu kiireellisten asioiden eikä lääkärin ajanvarausasioiden hoitoon.

Reseptin voit uusia apteekin ja terveysasemien lisäksi myös Omakanta-palvelun kautta. Omakantaan pääset painamalla tästä.

Omaolo on sähköinen palvelu, jossa voit arvioida yksittäistä oiretta tai terveysongelmaa. Vastaustesi perusteella saat toimintasuosituksen ja hoito-ohjeet ja tarvittaessa voit saada myös ajanvarausoikeuden hoitajan, fysioterapeutin tai lääkärin vastaanotolle. Omaoloon pääset painamalla tästä.

Sähköiset palvelut ovat asiakkaan käytettävissä, mikäli sähköisen asioinnin asiointialueena on Kymenlaakso. Ohje asiointialueen vaihtamiseen löytyy sähköisen asioinnin sivulta sivun alalaidasta.

Laboratoriopalveluiden ajanvaraus

Laboratorioaikojen ajanvaraus tehdään HUSLAB:n kautta joko sähköisesti osoitteessa www.huslab.fi/ajanvaraus tai puhelimitse numerosta 09 471 86800 arkisin klo 7.30-15.30. Laboratoriossa voi asioida myös vuoronumerolla, poikkeuksena sokerirasitustutkimukset, joihin tulee aina varata aika.

Katso myös: Laboratorio ja näytteenotto

Koronaan liittyvä asiointi

Kymenlaakson koronatilanteeseen, sekä koronarokotuksiin ja -testaukseen liittyvät tiedot löytyvät koronainfon sivuilta.

Terveys- ja hoitosuunnitelma hoitosi tukena

Terveys- ja hoitosuunnitelman tarkoituksena on vahvistaa omahoitoa sekä antaa keinoja asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen. Suunnitelma tukee äänesi kuulumista oman hoitosi suunnittelussa ja toteutuksessa. Terveys- ja hoitosuunnitelmista vastaavat terveysasemien ammattilaiset.

Voit pyytää terveys- ja hoitosuunnitelman tekoa, jos jokin alla olevista sopii sinuun:

  • Sinun tarvitsee käydä usein terveysasemalla tai muussa terveydenhuollon toimipisteessä 
  • Käytät paljon terveydenhuollon palveluja.
  • Sairautesi tai terveydentilasi vaatii pitkäaikaista seurantaa, hoitoa tai kuntoutusta.
  • Sinulla on akuutti vaiva, joka edellyttää useamman tahon (organisaation tai terveydenhuollon ammattihenkilön) tutkimuksia tai hoitoa.
  • Haluat itsellesi terveys- ja hoitosuunnitelman.

Terveys- ja hoitosuunnitelman teko perustuu vapaaehtoisuuteen. Siihen ei velvoiteta, mutta sen avulla terveydenhuollon ammattilaiset voivat paremmin suunnitella hoitoasi ja palveluasi. 

Terveys- ja hoitosuunnitelman voi tehdä etä- tai lähivastaanotolla. Voit varata etäajan terveys- ja hoitosuunnitelman tekemiseksi, jos sinulla on mahdollisuus vahvaan tunnistautumiseen (esimerkiksi pankkitunnusten avulla) sekä kameralla varustettu tietokone, läppäri, tabletti tai älypuhelin. Aika etätapaamiseen varataan helposti Asiointipalvelun kautta juuri sellaiseen ajankohtaan, joka sinulle parhaiten sopii.

Voit myös varata ajan terveysasemien ajanvarausnumerosta p. 05 220 2000, josta saat ajan terveysasemalle hoitajan vastaanotolle.

Ajanvarauksen yhteydessä saat täytettäväksi esitietolomakkeen, joka täytetään ennen vastaanottoa. Sinut tapaava hoitaja saa sen etukäteen itselleen luettavaksi. 

Terapianavigaattori

Mikäli tarvitset apua mielenterveyden haasteissa, päihteidenkäytöstä aiheutuvissa ongelmissa tai kaipaisit tukea jaksamiseesi, käy ennen yhteydenottoa täyttämässä Terapianavigaattori.

Terapianavigaattori sujuvoittaa hoidon tarpeen arviointia ja nopeuttaa oikeaan hoitoon tai palveluun pääsyäsi. Terapianavigaattorin täyttäminen vie keskimäärin 20-30 minuuttia, joten varaa itsellesi rauhallinen hetki sen täyttämiseen. Kysymykset kartoittavat oireiden ja ongelmien luonnetta sekä hoitoon liittyviä tarpeita. Terapianavigaattorin täyttäminen on vapaaehtoista.

Täytettyäsi Terapianavigaattorin, saat henkilökohtaisen koodin, jolla ammattilainen voi avata tuloksesi yhden kuukauden ajan. Täytettyäsi navigaattorin saat itsellesi koosteraportin ja omahoitomateriaalia. Voit halutessasi aloittaa omahoitomateriaaliin tutustumisen jo ennen hoidon alkua. Siitä voi olla hyötyä hoidon etenemisessä. Omahoitomateriaalia voidaan käyttää myös osana hoitoasi ammattilaisen kanssa. Tiedot eivät siirry Terapianavigaattorista ammattilaiselle ilman lupaasi, eikä Terapianavigaattorin täyttö automaattisesti aloita hoitokontaktia.

Täytettyäsi Terapianavigaattorin ja saatuasi koodin ole yhteydessä asiakasohjaukseen, jossa ammattilainen saa koodin perusteella tietosi auki ja käytte niitä yhdessä tarkemmin läpi.

Antamalla koodin ammattilaiselle annat suostumuksesi siihen, että hoidon tarpeen arvion suorittava ammattilainen avaa Terapianavigaattorista vastausten yhteenvedon ja kirjaa tiedot potilaskertomukseesi sen jälkeen, kun niistä on keskusteltu yhdessä.

Ethän kirjaa Terapianavigaattoriin henkilötietojasi kuten nimeä tai henkilötunnusta

Pääset täyttämään Terapianavigaattorin täältä: https://www.terapianavigaattori.fi/

Ammattilaiseen saat yhteyden soittamalla Mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakasohjaukseen p. 05 2202150 (Arkisin kello 7-18)

 

KaatumisSeula

KaatumisSeulassa kartoitetaan asiakkaan kaatumisvaara, liikunta- ja toimintakyky, sekä terveydentila. KaatumisSeula on tarkoitettu yli 55-vuotiaille, joilla on huono tasapaino tai alaraajavoima, kaatumistaipumusta tai jokin perussairaus, joka heikentää toimintakykyä.

Palvelu on maksuton.

Lisätietoa kaatumisen ennaltaehkäisystä: KaatumisSeula® - UKK-instituutti (ukkinstituutti.fi)

Asiakkaalle

Sähköinen asiointi

Toimipisteet ja ajanvaraus

Haminan, Kotkan, Kouvolan, Miehikkälän ja Virolahden terveysasemat

Ajanvarausnumero: 05 220 2000 (arkisin klo 7-20)

Pyhtään terveysasema

Ajanvarausnumero: 05 220 2015 (ma-to klo 8–20 ja pe klo 8–16)

Kuulovammaisten palvelu tekstiviestillä koko Kymenlaakson alueella
Puhelinnumero: 050 902 4017

> Terveysasemat kartalla 

Sähköinen ajanvaraus
eAsioinnin kautta ajanvaraus erikoishoitajan soittoajalle (astma, reuma, diabetes) ja hoitajan vastaanotolle seuraavissa asioissa: ompeleiden ja hakasten poisto, korvahuuhtelu, määräaikaiset tai säännölliset lääkeinjektiot, lievä paikallinen ihottuma ja iho-oireet, sekä pienet pinnalliset haavat ja palovammat.

Ajan peruminen
- Tekstiviestillä: 050 902 4016 (nimi, syntymäaika ja peruttava aika)
eAsioinnin kautta
- Puhelimitse: 05 220 2000

Puheluiden hinnat
Soittaminen ja jonottaminen 05-alkuisiin numeroihin ja mobiilinumeroihin on maksullista. Puhelun hinta määräytyy soittajan puhelinliittymän matkapuhelumaksun tai paikallisverkkomaksun mukaan.

Laboratoriot ja näytteenotto:

Sähköinen ajanvaraus: www.huslab.fi/ajanvaraus
Ajanvarausnumero: 09 471 86800 (arkisin klo 7.30-15.30)

Laboratoriossa voi asioida myös vuoronumerolla, poikkeuksena sokerirasitustutkimukset, joihin tulee aina varata aika.

Muut sähköisen asioinnin palvelut:

- Omaolo.fi: Oireiden ja terveysongelmien arviointia, hoito-ohjeet ja tarvittaessa ajanvarausoikeus hoitajan, fysioterapeutin tai lääkärin vastaanotolle 

Omakanta.fi: Kaikki terveystiedot, laboratoriotulokset ja reseptit