Tartuntataudit ja infektioiden torjunta
Miten toimia, jos epäilen koronavirustartuntaa?
> Katso koronavirukseen liittyvät toimintaohjeet Kymsoten koronavirussivustolta osoitteesta https://korona.kymsote.fi.
Tartuntatautien ja infektioiden torjunnan yksikön tehtävät jakautuvat hoitoon liittyvien infektioiden, resistenttien mikrobien ja tartuntatautien esiintyvyyden seurantaan, torjuntatyöhön, ohjeistamiseen ja valvontaan Kymenlaakson alueella. Tärkeänä tehtävänä on myös asiakkaiden, potilaiden ja väestön ohjaus sekä laajojen epidemioiden ennaltaehkäisy.
Sukupuolitaudit
Sukupuolitauteihin liittyvät tutkimukset ja neuvonta tapahtuvat omilla terveysasemilla, opiskelijaterveydenhuollossa tai ehkäisyneuvolassa. Tutkimukset ja hoito ovat tartuntatautiasetuksessa määriteltyihin sukupuolitauteihin potilaalle maksuttomia.
Rokotukset ja matkailijoiden rokotusneuvonta
Aikuisten rokotuksista sekä matkailijoiden rokotusneuvonnasta sovitaan oman terveysaseman tai Kymsoten terveys- ja hyvinvointipisteiden kautta. Rokotuksen saa omalla terveysasemalla ajanvarauksella tai terveys- ja hyvinvointipisteillä ilman ajanvarausta. Rokotustarve on syytä selvittää riittävän ajoissa, mieluiten jo noin 2 kk ennen matkaa.
Väestön kausi-influenssarokotuksista ja aikatauluista annetaan vuosittain erillinen tiedote.
HIV-tutkimukset viisumitodistuksia varten
Viisumitodistuksia varten tarvittavat HIV-tutkimukset ovat potilaille maksullisia. Lähetteen saa omilta terveysasemilta.
Epidemioiden selvitystyö
Epidemioiden selvitystyöstä elintarvike- tai vesiperäisten epidemioiden epäilytilanteissa vastaa kunnan terveysvalvonta tai tartuntatautien ja infektioiden torjuntayksikkö. Lisäksi Kouvolan kaupungin alueella voi ruokamyrkytysepidemiaepäilyilmoituksen tehdä www-sivujen kautta.
Elintarvikealan terveydentilan selvitykset
Elintarvike- ja muussa ns. riskityössä toimivien henkilöiden lakisääteiset terveydentilan selvitykset hoidetaan työterveyshuollon kautta. Lyhytaikaisia työsuhteita varten tarvittavat salmonellatodistukset hoidetaan omilla terveysasemilla tai koulu- ja opiskelijaterveydenhuollossa.
Hyödyllisiä linkkejä:
THL, kansallinen rokotusohjelma
THL, Matkailijan terveysopas
Rokotustieto.fi-verkkopalvelu