text.skipToContent text.skipToNavigation

Suun terveydenhuolto

Suun terveydenhuollon palveluihin kuuluvat tarkastukset ja tutkimukset, sairauksia ehkäisevät toimenpiteet ja yksilöllinen neuvonta sekä erilaisten hampaiden ja suun sairauksien hoito. Suun terveydenhuollon tehtäviin kuuluu myös väestön suun terveyden edistäminen yhteistyössä muiden terveydenhuollon toimijoiden kanssa.

Suun ja hampaiston tutkimukset ja tarkastukset, sairauksien hoito sekä yksilöllinen ehkäisevä hoito ja neuvonta tehdään hammaslääkäreiden ja suuhygienistien vastaanotoilla. Yksilöllistä neuvontatyötä tekevät myös hammashoitajat.

Hoito tapahtuu ajanvarausvastaanotoilla, ellei kysymyksessä ole kiireellisesti hoitoa vaativa särky tai tapaturma. Kiireellistä hoitoa varten on hammaslääkäripäivystys.

Julkisiin suun terveydenhuollon palveluihin ovat oikeutettuja kaiken ikäiset, ja hoidosta peritään lakisääteiset maksut 18 vuotta täyttäneiltä.

Lapset ja nuoret kutsutaan yksilöllisen suunnitelman mukaisesti hammashoitajan, suuhygienistin tai hammaslääkärin vastaanotolle terveystarkastuksiin ja ehkäisevään hoitoon.

Hammaslääkäripäivystys

Hammaslääkäripäivystys on tarkoitettu kiireellistä hoitoa tarvitseville särkypotilaille ja välitöntä hammaslääkärin apua vaativiin vaivoihin. Päivystykseen on hakeuduttava välittömästi, jos potilaalla on hengitys- tai nielemisvaikeuksia.

Virka-aikana hammaslääkäripäivystys palvelee Haminan ja Kouvolan hammashoitoloissa ja Kotkassa Kymenlaakson keskussairaalassa.

Iltaisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä koko Kymenlaakson hammaslääkäripäivystys on Kymenlaakson keskussairaalassa.

Hoitoon pääsyn toteutuminen suun terveydenhuollossa

Hoidon tarpeen arviointi tehdään asiakkaan ottaessa yhteyttä suun terveydenhuollon ajanvaraukseen.

Ajanvaraus toimii klo 8.00- 15.00 arkisin. Käytössä on soittopyyntö- ja takaisinsoittojärjestelmä ja sinne jätettyihin soittopyyntöihin soitetaan takaisin saman päivän aikana.

Hoidon tarpeen arvioinnin yhteydessä varataan ensimmäinen tutkimus- tai hoitoaika. Asiakas saa ajan arvioidun  hoidon tarpeen mukaisesti viimeistään 6 kuukauden kuluessa.

Ajanvarausmuistutus tekstiviestillä

Varatusta hoitoajasta tulee asiakkaalle tekstiviestillä muistutus kaksi päivää ennen varattua hoitoaikaa.

Peruuttamattomasta ja käyttämättömästä hoitoajasta peritään 15-vuotta täyttäneeltä henkilöltä maksu 50,80 €. Maksu peritään tekstiviestimuistutuksesta riippumatta.

Toimipisteet