Suun terveydenhuolto

Terveydenhuollon tiloissa suositellaan kasvomaskin käyttöä. Kasvomaskia tarvitaan hammashoitolaan saavuttaessa sekä hammashoitokäynniltä poistuttaessa, sillä odotustiloissa ei ole aina mahdollista noudattaa turvavälejä.

Keräämme asiakkaidemme kokemuksia palvelusta tekstiviestikyselyn avulla. Asiakastyytyväisyyttä mitataan NPS-indeksillä, joka kertoo asiakkaan suositteluhalukkuudesta ja tyytyväisyydestä palveluun.
Suun terveydenhuollon asiakastyytyväisyys

Suun terveydenhuollon palvelut

Suun terveydenhuollon palveluihin kuuluvat tarkastukset ja tutkimukset, sairauksia ehkäisevät toimenpiteet ja yksilöllinen neuvonta sekä erilaisten hampaiden ja suun sairauksien hoito. Suun terveydenhuollon tehtäviin kuuluu myös väestön suun terveyden edistäminen yhteistyössä muiden terveydenhuollon toimijoiden kanssa.

Suun ja hampaiston tutkimukset ja tarkastukset, sairauksien hoito sekä yksilöllinen ehkäisevä hoito ja neuvonta tehdään hammaslääkäreiden ja suuhygienistien vastaanotoilla. Yksilöllistä neuvontatyötä tekevät myös hammashoitajat. Röntgenkuvauksen toimipisteet sijaitsevat Karhulan, Haminan ja Kouvolan (Ratamokeskus) hammashoitoloiden yhteydessä.

Julkisiin suun terveydenhuollon palveluihin ovat oikeutettuja kaiken ikäiset, ja hoidosta peritään lakisääteiset maksut 18 vuotta täyttäneiltä. Hoito tapahtuu ajanvarausvastaanotoilla. Kiireellistä hoitoa varten on hammaslääkäripäivystys. Päivystyskäynnistä peritään normaalit asiakasmaksuasetuksen mukaiset maksut.

Lapset ja nuoret kutsutaan yksilöllisen suunnitelman mukaisesti hammashoitajan, suuhygienistin tai hammaslääkärin vastaanotolle terveystarkastuksiin ja ehkäisevään hoitoon. 1-vuotiaat kutsutaan suun terveystarkastuksiin ensisijaisesti etävastaanotolle.

Ajanvaraus ja yhteydenotot puhelimitse

Hamina, Kotka, Kouvola, Miehikkälä ja Virolahti

Hammashoitoloiden ajanvaraus- ja asiakaspalvelunumero: 05 220 2200 (arkisin klo 7–16).

Voit halutessasi jättää myös takaisinsoittopyynnön arkisin klo 7-14. Jätettyäsi soittopyynnön, kuuntele nauha loppuun asti kunnes puhelu katkeaa, jotta pyyntösi rekisteröityy. Kaikkiin takaisinsoittopyyntöihin pyritään vastaamaan saman päivän aikana.

Puhelinajanvarauksessa on ruuhkaisinta tyypillisesti alkuviikosta ja aikaisin aamulla. Kymsote pyytää asiakkaita huomioimaan tämän yhteyttä ottaessaan ja hyödyntämään ajanvarauksen aukioloaikoja laajasti.

Tekstiviestiperuutus ja kuulovammaisten palvelu tekstiviestillä: 050 902 4019
Tekstiviestiperuutus on mahdollista tehdä ympäri vuorokauden.

Pyhtää 

Hammashoidon ajanvarausnumero (vain pyhtääläiset ja Pyhtään terveysaseman valinneet): 05 220 2203 (arkisin klo 8–15)

Tekstiviestiperuutus: 050 902 4022

Esitietolomake

Tulosta esitietolomake (löytyy tämän sivun alalaidasta), täytä se ja tuo mukanasi hammashoitokäynnille, kiitos.

Huomioithan, että asiakkaana voit varata ajan mihin tahansa Kymsoten toimipisteeseen kotikunnasta riippumatta. Tämä voi nopeuttaa pääsyäsi hoitoon.

Vastaanottoajan peruminen ja siirtäminen

Vastaanottoaika tulee peruuttaa vuorokausi eli 24h ennen sen alkua, jotta aika katsotaan perutuksi. Peruutuksen voi tehdä lähettämällä viestin tekstiviestiperuutusnumeroon 050 902 4019. Pyhtäällä tekstiviestiperuutusnumero on 050 902 4022.

Peruutusviestissä tulee ilmoittaa henkilön nimi ja syntymäaika, kenen aika perutaan sekä peruttavan vastaanoton toimipiste, päivämäärä ja kellonaika. Tekstiviestiperuutus on mahdollista tehdä ympäri vuorokauden jokaisena viikonpäivänä.

Peruminen on usein mahdollista myös sähköisen asioinnin kautta.

Sähköisen asioinnin kautta voi perua:

•    Hammastutkimusaika
•    Hammaskirurginen vastaanottoaika
•    Lohkeamavastaanottoaika
•    Parodontologinen vastaanottoaika
•    Päivystyksen jatkohoitoaika
•    Hammaslääkäripäivystysaika
•    Suuhygienistin vastaanottoaika
•    Hammaslääkärin vastaanottoaika (esim. paikkaus)

Sähköisen asioinnin kautta ei voi perua:

•    Oikomishoidon päivystysaika
•    Oikomishoidon seulonta-aika
•    Oikomishoidon vastaanottoaika
•    Hammaskuvantamisen aika (rtg)
•    Hammashoitajan vastaanottoaika
•    Proteettisen hoidon vastaanottoaika
•    Purentafysiologisen hoidon vastaanottoaika
•    Lasten ja nuorten asetuksen mukaiset tarkastusajat

Hammaslääkäripäivystys

Virka-aikana hammaslääkäripäivystys palvelee Haminan ja Kouvolan hammashoitoloissa ja Kotkassa Karhulan hammashoitolassa.

Iltaisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä koko Kymenlaakson hammaslääkäripäivystys on Kymenlaakson keskussairaalan hammaslääkäripäivystyksessä.

Hammaslääkäripäivystys on tarkoitettu kiireellistä hoitoa tarvitseville särkypotilaille ja välitöntä hammaslääkärin apua vaativiin vaivoihin. Päivystykseen on hakeuduttava välittömästi, jos potilaalla on hengitys- tai nielemisvaikeuksia.

Kiirehoidon kriteerit, eli tilanteet, jolloin hammaslääkäripäivystykseen kannattaa tulla:

Turvotus, suun avausrajoitus, suu ei mene kiinni, nielemisvaikeus, kuume edellisten yhteydessä, hammastapaturma, haavauma suussa, verenvuoto esim. poiston jälkeen, jos suu tuntuu täyttyvän nopeasti verellä, kova kipu, johon särkylääke ei auta, särky kestää pitkään, vaikka hammasta ei ärsytetä esim. kylmällä tai kuumalla, särky estää nukkumisen, lohkeama, jos mukana edellä mainittuja oireita.

Hoitoon pääsyn toteutuminen suun terveydenhuollossa

Hoidon tarpeen arviointi tehdään asiakkaan ottaessa yhteyttä suun terveydenhuollon ajanvaraukseen.

Ajanvaraus toimii arkisin klo 7-16. Käytössä on soittopyyntö- ja takaisinsoittojärjestelmä arkisin klo 7-14. Soittopyyntöihin pyritään soittamaan takaisin saman päivän aikana.

Hoidon tarpeen arvioinnin yhteydessä varataan ensimmäinen tutkimus- tai hoitoaika. Asiakas saa ajan arvioidun hoidon tarpeen mukaisesti viimeistään 6 kuukauden kuluessa.

Ajanvarausmuistutus tekstiviestillä

Varatusta hoitoajasta tulee asiakkaalle tekstiviestillä muistutus kaksi päivää ennen varattua hoitoaikaa.

Peruuttamattomasta ja käyttämättömästä hoitoajasta peritään 18-vuotta täyttäneeltä henkilöltä maksu 51,50 €. Maksu peritään tekstiviestimuistutuksesta riippumatta.

Ajanvarausohje 1-vuotiaan suun terveystarkastuksen etävastaanotolle

1-vuotiaan suun terveystarkastus on ensimmäinen suun hoitoon liittyvä kontakti, jossa keskustellaan lapsen suun terveydestä, suun terveyteen vaikuttavista tekijöistä sekä toiveista ja tarpeista lapsen suun hoidolle.

Vastaanotto pidetään etänä Teams-videoyhteyden välityksellä. Jatkossa tarkastukset tapahtuvat omassa hammashoitolassa 3- ja 5-vuotiaina sekä tarvittaessa yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaan.

Varaa aika kuukauden kuluessa infokirjeen saatuasi. Pääset varaamaan ajan Siirry sähköiseen ajanvaraukseen -linkin kautta.

Toimi näin:

  • Siirry sähköiseen ajanvaraukseen
  • Tunnistaudu omilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella
  • Valitse lapsi kenen puolesta asioit -> ajanvarausoikeus näkyy lapsen tiedoissa
  • Valitse asiointipisteen nimenä etävastaanotto ja sinulle sopiva aika (ajan voi myös siirtää aikarajan sallimassa aikaikkunassa)
  • Muistathan lisätä sähköpostiosoitteesi ajanvarauksen lisätietokenttään

Teams-videoyhteyteen tarvittava linkki lähetetään sinulle sähköpostissa 1-2 vuorokautta ennen vastaanottoa. Etäyhteyslinkin voi halutessaan jakaa myös toiselle huoltajalle.

Toimi näin:

  • Lue ohjeet Teams kokoukseen liittymisestä tästä.
  • Testaa yhteydet hyvissä ajoin ennen etävastaanoton alkamista.
  • Etävastaanoton aikana tulleissa teknisissä ongelmissa esim. yhteys katkeaa kesken vastaanoton, soittaa ammattilainen sinulle puhelimitse.

Voit tutustua etukäteen vastaanotolla käytäviin kysymyksiin. Kysymykset löytyvät sivun alareunasta Esitietolomake hammashoitoa varten - lapset.

Jos sähköinen asiointi ei ole mahdollista, ota yhteyttä alueesi keskitettyyn ajanvaraukseen ja varaa tarkastusaika puhelimitse.

Asioi verkossa

Toimipisteet ja ajanvaraus

Hamina, Kotka, Kouvola, Miehikkälä ja Virolahti

- Hammashoitoloiden ajanvaraus- ja asiakaspalvelunumero: 05 220 2200 (arkisin klo 7–16)
- Voit halutessasi jättää myös takaisinsoittopyynnön arkisin klo 7-14. Jätettyäsi takaisinsoittopyynnön, kuuntele nauha loppuun asti kunnes puhelu katkeaa, jotta pyyntösi rekisteröityy. Kaikkiin takaisinsoittopyyntöihin pyritään vastaamaan saman päivän aikana. 
- Tekstiviestiperuutus ja kuulovammaisten palvelu tekstiviestillä: 050 902 4019

Pyhtää 

- Hammashoidon ajanvarausnumero (vain pyhtääläiset ja Pyhtään terveysaseman valinneet):
05 220 2203 (arkisin klo 8–15)
- Tekstiviestiperuutus: 050 902 4022

Puheluiden hinnat
Soittaminen ja jonottaminen 05-alkuisiin numeroihin ja mobiilinumeroihin on maksullista. Puhelun hinta määräytyy soittajan puhelinliittymän matkapuhelumaksun tai paikallisverkkomaksun mukaan.