Suun terveydenhuolto

TIEDOTE 21.7.2021: Virolahden suun terveydenhuollon palvelut siirtyvät Miehikkälän terveysasemalle 16.8.2021 alkaen. Virolahdelle elokuulle hammaslääkäriajan saaneisiin potilaisiin ollaan yhteydessä. Jo varattuihin vastaanottoaikoihin ei tule muutoksia.

Suun terveydenhuollon palvelut

Terveydenhuollon tiloissa suositellaan kasvomaskin käyttöä. Kasvomaskia tarvitaan hammashoitolaan saavuttaessa sekä hammashoitokäynniltä poistuttaessa, sillä odotustiloissa ei ole aina mahdollista noudattaa turvavälejä.

Suun terveydenhuollon palveluihin kuuluvat tarkastukset ja tutkimukset, sairauksia ehkäisevät toimenpiteet ja yksilöllinen neuvonta sekä erilaisten hampaiden ja suun sairauksien hoito. Suun terveydenhuollon tehtäviin kuuluu myös väestön suun terveyden edistäminen yhteistyössä muiden terveydenhuollon toimijoiden kanssa.

Suun ja hampaiston tutkimukset ja tarkastukset, sairauksien hoito sekä yksilöllinen ehkäisevä hoito ja neuvonta tehdään hammaslääkäreiden ja suuhygienistien vastaanotoilla. Yksilöllistä neuvontatyötä tekevät myös hammashoitajat.

Julkisiin suun terveydenhuollon palveluihin ovat oikeutettuja kaiken ikäiset, ja hoidosta peritään lakisääteiset maksut 18 vuotta täyttäneiltä. Hoito tapahtuu ajanvarausvastaanotoilla. Kiireellistä hoitoa varten on hammaslääkäripäivystys. Päivystyskäynnistä peritään normaalit asiakasmaksuasetuksen mukaiset maksut.

Lapset ja nuoret kutsutaan yksilöllisen suunnitelman mukaisesti hammashoitajan, suuhygienistin tai hammaslääkärin vastaanotolle terveystarkastuksiin ja ehkäisevään hoitoon. 1-vuotiaat kutsutaan suun terveystarkastuksiin ensisijaisesti etävastaanotolle.

Hammaslääkäripäivystys

Virka-aikana hammaslääkäripäivystys palvelee Haminan ja Kouvolan hammashoitoloissa ja Kotkassa Karhulan hammashoitolassa.

Iltaisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä koko Kymenlaakson hammaslääkäripäivystys on Kymenlaakson keskussairaalan hammaslääkäripäivystyksessä.

Hammaslääkäripäivystys on tarkoitettu kiireellistä hoitoa tarvitseville särkypotilaille ja välitöntä hammaslääkärin apua vaativiin vaivoihin. Päivystykseen on hakeuduttava välittömästi, jos potilaalla on hengitys- tai nielemisvaikeuksia.

Kiirehoidon kriteerit, eli tilanteet, jolloin hammaslääkäripäivystykseen kannattaa tulla:

Turvotus, suun avausrajoitus, suu ei mene kiinni, nielemisvaikeus, kuume edellisten yhteydessä, hammastapaturma, haavauma suussa, verenvuoto esim. poiston jälkeen, jos suu tuntuu täyttyvän nopeasti verellä, kova kipu, johon särkylääke ei auta, särky kestää pitkään, vaikka hammasta ei ärsytetä esim. kylmällä tai kuumalla, särky estää nukkumisen, lohkeama, jos mukana edellä mainittuja oireita.

Hoitoon pääsyn toteutuminen suun terveydenhuollossa

Hoidon tarpeen arviointi tehdään asiakkaan ottaessa yhteyttä suun terveydenhuollon ajanvaraukseen.

Ajanvaraus toimii arkisin klo 8.00–15.00. Käytössä on soittopyyntö- ja takaisinsoittojärjestelmä. Ennen klo 14 jätettyihin kiireettömiin soittopyyntöihin soitetaan takaisin saman päivän aikana.

Hoidon tarpeen arvioinnin yhteydessä varataan ensimmäinen tutkimus- tai hoitoaika. Asiakas saa ajan arvioidun hoidon tarpeen mukaisesti viimeistään 6 kuukauden kuluessa.

Ajanvarausmuistutus tekstiviestillä

Varatusta hoitoajasta tulee asiakkaalle tekstiviestillä muistutus kaksi päivää ennen varattua hoitoaikaa.

Peruuttamattomasta ja käyttämättömästä hoitoajasta peritään 18-vuotta täyttäneeltä henkilöltä maksu 50,80 €. Maksu peritään tekstiviestimuistutuksesta riippumatta.

Ajanvaraus ja yhteydenotot puhelimitse:

Arkisin (ma-pe) päivystys ja kiireelliset asiat klo 8-9, muut ajanvaraukset ja tiedustelut klo 9–15.

Haminan alueen hammashoitolat p. 05 220 2202
Tekstiviestiperuutus- ja kuulovammaisten palvelunumero p. 050 902 4021

Kotkan alueen hammashoitolat p. 05 220 2200
Tekstiviestiperuutus- ja kuulovammaisten palvelunumero p. 050 902 4019

Kouvolan alueen hammashoitolat p. 05 220 2201
Tekstiviestiperuutus- ja kuulovammaisten palvelunumero p. 050 902 4020

Miehikkälän ja Virolahden hammashoitolat p. 040 710 7286
Tekstiviestiperuutus- ja kuulovammaisten palvelunumero p. 050 902 4024

Pyhtään hammashoitola p. 05 220 2203
Tekstiviestiperuutus- ja kuulovammaisten palvelunumero p. 050 902 4022

Tulostakaa esitietolomake (löytyy tämän sivun alalaidasta), täyttäkää se ja tuokaa mukananne hammashoitokäynnille, kiitos!

Ajanvarausohje 1-vuotiaan suun terveystarkastuksen etävastaanotolle

1-vuotiaan suun terveystarkastus on ensimmäinen suun hoitoon liittyvä kontakti, jossa keskustellaan lapsen suun terveydestä, suun terveyteen vaikuttavista tekijöistä sekä toiveista ja tarpeista lapsen suun hoidolle.

Vastaanotto pidetään etänä Teams-videoyhteyden välityksellä. Jatkossa tarkastukset tapahtuvat omassa hammashoitolassa 3- ja 5-vuotiaina sekä tarvittaessa yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaan.

Varaa aika infokirjeen saatuasi, viimeistään 2 kk kuluessa. Pääset varaamaan ajan Siirry sähköiseen ajanvaraukseen -linkin kautta.

Toimi näin:

  • Siirry sähköiseen ajanvaraukseen
  • Tunnistaudu omilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella
  • Valitse lapsi kenen puolesta asioit -> ajanvarausoikeus näkyy lapsen tiedoissa
  • Valitse kalenterista alueesi hammashoitola ja sinulle sopiva aika (ajan voi myös siirtää aikarajan      sallimassa aikaikkunassa)
  • Muistathan lisätä sähköpostiosoitteesi ajanvarauksen lisätietokenttään

Teams-videoyhteyteen tarvittava linkki lähetetään sinulle sähköpostissa 1-2 vuorokautta ennen vastaanottoa. Etäyhteyslinkin voi halutessaan jakaa myös toiselle huoltajalle.

Toimi näin:

  • Lue ohjeet Teams kokoukseen liittymisestä tästä.
  • Testaa yhteydet hyvissä ajoin ennen etävastaanoton alkamista.
  • Etävastaanoton aikana tulleissa teknisissä ongelmissa esim. yhteys katkeaa kesken vastaanoton, soittaa ammattilainen sinulle puhelimitse.

Voit tutustua etukäteen vastaanotolla käytäviin kysymyksiin. Kysymykset löytyvät sivun alareunasta Esitietolomake hammashoitoa varten - lapset.

Jos sähköinen asiointi ei ole mahdollista, ota yhteyttä alueesi keskitettyyn ajanvaraukseen ja varaa tarkastusaika puhelimitse.

Vastaanottoaikojen peruminen ja siirtäminen

Vastaanottoajan voi perua tai siirtää puhelimitse. Aika tulee peruuttaa vuorokausi eli 24h ennen sen alkua, jotta aika katsotaan perutuksi. Tarvittaessa peruutuksen tai siirron voi tehdä myös muiden alueiden ajanvarauksen kautta, jos oman alueen ajanvaraukseen ei saa yhteyttä. Puhelimitse peruutuksen tai ajan siirron voi hoitaa joko jättämällä puhelussa takaisinsoittopyynnön puhepostin kautta tai jättämällä viestin tekstiviestiperuutusnumeroon. Tekstiviestiperuutus on mahdollista tehdä ympäri vuorokauden jokaisena viikonpäivänä.

Peruminen on usein mahdollista myös sähköisen asioinnin kautta.

Sähköisen asioinnin kautta voi perua:

•    Hammastutkimusaika
•    Hammaskirurginen vastaanottoaika
•    Lohkeamavastaanottoaika
•    Parodontologinen vastaanottoaika
•    Päivystyksen jatkohoitoaika
•    Hammaslääkäripäivystysaika
•    Suuhygienistin vastaanottoaika
•    Hammaslääkärin vastaanottoaika (esim. paikkaus)

Sähköisen asioinnin kautta ei voi perua:

•    Oikomishoidon päivystysaika
•    Oikomishoidon seulonta-aika
•    Oikomishoidon vastaanottoaika
•    Hammaskuvantamisen aika (rtg)
•    Hammashoitajan vastaanottoaika
•    Proteettisen hoidon vastaanottoaika
•    Purentafysiologisen hoidon vastaanottoaika
•    Lasten ja nuorten asetuksen mukaiset tarkastusajat

Asioi verkossa

Toimipisteet