Päivystys

Kymenlaaksossa ympärivuorokautinen päivystys sijaitsee Kymenlaakson keskussairaalassa ja Ratamokeskuksessa.

Päivystyksessä hoidetaan kaikenikäisiä asiakkaita, jotka ovat sairastuneet äkillisesti ja joiden hoitoa ei voida turvallisesti siirtää terveysasemille tai työterveydenhuoltoon.

Soita Päivystysapuun p. 116 117 tai käytä päivystysavun chatia (avoinna joka päivä klo 8-20), kun harkitset lähtöä päivystykseen. Hätätilanteissa soita aina 112.

 

Mitkä tilanteet vaativat päivystyshoitoa?

Päivystyshoitoa vaativia tilanteita ovat muun muassa:

 • Tapaturmainen vamma, esim. murtumaepäily
 • Syvä, runsaasti vuotava haava
 • Äkillisesti alkanut päänsärky, johon liittyy yleistilan laskua tai tajunnan häiriöitä
 • Hengenahdistus, jos hengitys tuntuu vaikeutuneelta levossa tai puhuessa
 • Lapsen hengenahdistus, jos vanhemman mielestä lapsella on hengitysvaikeus
 • Allergiset reaktiot, johon liittyy turvotusta, hengenahdistusta tai pahoinvointia
 • Sietämätön, äkillisesti ilmaantunut vatsa- tai selkäkipu
 • Pienen lapsen heikentynyt yleiskunto
 • Sydänsairaan lapsen lieväkin hengenahdistus
 • Korvakipu, johon liittyy vakavia muita oireita, esim. yleistilan lasku tai kiertohuimaus
 • Mielenterveyden äkillinen järkkyminen, esim. itsetuhoinen toiminta

Tarvittaessa hoitoa, tutkimuksia ja tarkkailua jatketaan päivystysosastolla. Hoito päivystysosastolla kestää enintään kaksi vuorokautta, jonka jälkeen asiakas kotiutuu tai siirtyy muualle jatkohoitoon.

Muissa kuin päivystyshoitoa vaativissa tilanteissa tulee ensisijaisesti ottaa yhteys terveysasemalle.

Terveysasemalla hoidetaan muun muassa:

 • Korvakivut
 • Silmätulehdukset
 • Virtsatietulehdukset
 • Selkäkivut
 • Hengitystulehdukset (flunssan oireet: nuha, kurkkukipu, yskä)
 • Nyrjähdykset

Hammaslääkäripäivystys

Kymenlaakson keskussairaalan hammaslääkäripäivystys on tarkoitettu kiireellistä hoitoa tarvitseville särkypotilaille ja välitöntä hammaslääkärin apua vaativiin vaivoihin. Päivystykseen on hakeuduttava välittömästi, jos potilaalla on hengitys- tai nielemisvaikeuksia. 

Miksi Päivystysapuun soitetaan etukäteen?

Soita aina ensin numeroon 116 117 tai käytä Päivystysavun chatia, kun harkitset lähtöä päivystykseen.  Päivystysapu 116 117 palvelee sinua äkillisissä terveysongelmissa ympäri vuorokauden viikon jokaisena päivänä. Virka-aikana soita ensisijaisesti terveysasemien ajanvarausnumeroon.

Päivystysavussa vastaavat terveydenhuollon ammattilaiset.  He tekevät puhelimitse arvion päivystyksellisen tai kiireellisen hoidon tarpeesta. Päivystysavusta saa myös yleisempää neuvontaa, hoito-ohjeita ja ohjausta hoitoon. Päivystysapuun soittaminen kannattaa, sillä se on nopea tapa saada ohjeita ammattilaiselta jo ennen päivystykseen saapumista.

Ammattilaiselta saa tiedon, onko syytä hakeutua hoitoon päivystysaikana ja mikä on oikea hoitopaikka. Asiakas voi tarvita kiireellistä hoitoa, jolloin on todella tärkeää mennä suoraan oikeaan paikkaan. Mahdollisesti ohjeita voidaan antaa jo potilaan kuljetuksen ajaksi.

Samoin päivystyksessä voidaan jo varautua potilaan saapumiseen, esimerkiksi joissain tilanteissa voidaan jo alkaa valmistella potilaan tarvitsemaa hoitoa.

Päivystysavun puhelinpalvelu ja chat

Päivystysapu p. 116 117 on maksuton neuvonta- ja ohjauspalvelu. Mikäli puheluusi ei pystytä heti vastaamaan, voit jättää takaisinsoittopyynnön, jolloin sinulle soitetaan mahdollisimman pian takaisin. Nauhoite ohjeistaa, miten jätät takaisinsoittopyynnön. Jätettyäsi soittopyynnön, kuuntele nauha loppuun asti kunnes puhelu katkeaa, jotta pyyntösi rekisteröityy. Jos sinulla on salattu numero, et voi jättää takaisinsoittopyyntöä.

Päivystysavun chat-palvelu toimii puhelinpalvelun rinnalla. Voit valita, kumman kanavan kautta haluat olla päivystysapuun yhteydessä. Livechat-palvelussa voit keskustella reaaliaikaisesti päivystysavun sairaanhoitajan kanssa. Livechat on avoinna joka päivä klo 8-20. Chat-palvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista.

Mikäli Päivystyavun puhelin- tai chatpalvelu on ruuhkautunut ja potilas tarvitsee kiireellistä apua, potilas voi tulla päivystykseen myös ilman yhteydenottoa Päivystysapuun.

Päivystysapuun soitetut puhelut nauhoitetaan oikeusturvan ja palvelun laadun varmistamiseksi.

Päivystysavun tekstipalvelu kuulovammaisille

Päivystysavun tekstipalvelu 116 117

Päivystysavun maksuton tekstipalvelu on tarkoitettu vain henkilöille, jotka eivät kuule tai pysty tuottamaan puhetta. Palvelun tuottaa HUS.

Omaolo.fi on sähköinen palvelu oireiden arviointiin

Omaolo.fi-palvelussa voit arvioida yksittäistä oiretta tai terveysongelmaa. Vastauksen perusteella saat omahoito-ohjeet tai arvion hoidon kiireellisyydestä. Omaolon kautta saat tarvittaessa yhteyden ammattilaiseen ja varattua ajan palveluihin sähköisen ajanvarauksen kautta. Omaolossa sosiaali- ja terveyspalvelut ovat saatavilla ympäri vuorokauden. Omaolon antamat suositukset ovat henkilökohtaisia ja suositukset perustuvat ajantasaisimpaan tieteelliseen tutkimusnäyttöön ja kansallisesti yhteisesti sovittuihin kriteereihin.

Toimipisteet