Laboratorio ja näytteenotto

Yli 70-vuotiaiden näytteenotto tapahtuu pääsääntöisesti laboratorion näytteenotossa. Kotona tapahtuva näytteenotto perustuu yksilölliseen palvelutarpeen arviointiin, johon ohjaudutaan Ikäopastimen kautta. Kotinäytteenoton perusteena on asiakkaan toimintakyky, ei ikä tai perussairaus. 

Laboratoriossa tehtävässä näytteenotossa riskiryhmäläiset käyttävät suu-nenäsuojusta.

Terveydenhuollon laboratorioissa tutkitaan ja analysoidaan esimerkiksi veri-, virtsa- ja solunäytteitä. Laboratorionäytteenottoon tarvitaan lääkärin tai hoitajan lähete. 

HUSLAB Kliininen kemia ja näytteenottopalvelut,  Kymenlaakso tuottaa koko Kymenlaakson alueen julkisen terveydenhuollon laboratoriopalvelut sisältäen näytteenoton ja näytteiden tutkimisen. Näytteenottoa varten voi asioida missä tahansa Kymenlaakson tai Helsingin ja Uudenmaan alueen näytteenottopaikoissa. Yksityislääkärin lähetteellä tulevia asiakkaita palvellaan Kymenlaakson keskussairaalan ja Pohjois-Kymen sairaalan laboratorioiden näytteenotossa. Näytteet tutkitaan Kymenlaakson keskussairaalassa ja Pohjois-Kymen sairaalassa sijaitsevissa laboratorioissa.

Potilasohjeet HUSLAB:n verkkosivuilla

Tutustu HUSLAB:iin

HUSLAB palvelee pääosin ajanvarauksilla 30.3.2020 alkaen

Yhteystiedot

Laboratorioiden aukioloajat löytyvät HUS:n sivuilta.