Neuvolat

Neuvolat ovat osa ennaltaehkäiseviä ja terveyttä edistäviä peruspalveluita. Neuvola antaa tukea asiakkailleen raskauden ehkäisyssä, lapsen odotuksen ja synnytyksen aikana sekä pikkulapsivaiheessa. Tavoitteena on tunnistaa terveysriskejä, ennaltaehkäistä sairauksia ja lisätä perheiden hyvinvointia.

Suomalainen neuvolajärjestelmä täyttää sata vuotta vuonna 2022. Meillä neuvolapalveluja kehitetään jatkuvasti. Lue lisää täältä.

"Neuvolakäynnit antavat turvaa siitä, että lapsella on kaikki kunnossa.”  Lue kouvolalaisen Heidi Toivosen, yhdeksän lapsen äidin, haastattelu täältä.

Äitiysneuvola

Raskaudenajan, synnytysten ja synnytyksen jälkeisessä hoidossa tavoitteena on äidin, syntyvän lapsen ja koko perheen terveys ja hyvinvointi. Perhettä tuetaan vanhemmuuteen kasvussa ja vuorovaikutuksessa. Äitiysneuvolan henkilökunta tekee läheistä yhteistyötä keskussairaalan äitiyspoliklinikan kanssa.

Lastenneuvola

Ensisijaisena tavoitteena on jokaisen lapsen mahdollisimman suotuisan kehityksen, terveyden ja hyvinvoinnin turvaaminen. Neuvolassa seurataan ja tuetaan lapsen fyysistä, psyykkistä, sosiaalista ja tunne-elämän kehitystä. Neuvoloissa toteutetaan valtioneuvoston asetuksen mukaista terveystarkastusohjelmaa ja lasten rokotussuojaa ylläpidetään antamalla rokotusohjelman mukaiset rokotukset.

Raskauden ehkäisypalvelut

Ehkäisyneuvonta tukee ja ohjaa seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa. Tarkoituksena on löytää yksilölle tai parille tarkoituksenmukainen ehkäisy ja vähentää ei-toivottujen raskauksien määrää.

Tarjoamme maksuttoman ehkäisyn kaikille alle 25-vuotiaille. Maksuttomiin ehkäisyvalmisteisiin kuuluvat kondomit, ehkäisypillerit, -laastarit, -renkaat, -kierukat ja -kapselit HUS apteekin peruslääkevalikoiman mukaisesti. Koululaiset ja opiskelijat saavat maksuttoman ehkäisyn oman koulun tai oppilaitoksen terveydenhoitajan kautta. Niille nuorille aikuisille, jotka eivät kuulu opiskeluterveydenhuollon piiriin tai ovat YTHS:n opiskeluterveydenhuollon piirissä, maksuttoman ehkäisyn palvelut järjestyvät neuvolan kautta.

Jos haluat aloittaa ehkäisyn tai jos sinulla on jo jokin ehkäisyvalmiste käytössä, mutta haluat jatkossa saada maksuttoman ehkäisyn, ota yhteyttä koulu- tai opiskeluterveydenhoitajaan tai omaan neuvolaan keskitetyn ajanvarauksen tai Asiointipalvelun kautta.

Peruuttamattomasta vastaanottoajasta peritään 18 vuotta täyttäneiltä asiakasmaksu. Peruutus tulee tehdä viimeistään 24 tuntia ennen varattua aikaa.

---

Pyhtäällä Terveystalo tarjoaa maksuttoman ehkäisyn kaikille alle 25-vuotiaille pyhtääläisille ja Pyhtään terveysaseman valinneille. Maksuttomiin ehkäisyvalmisteisiin kuuluvat kondomit, ehkäisypillerit, -laastarit, -renkaat, -kierukat ja -kapselit HUS apteekin peruslääkevalikoiman mukaisesti. Pyhtääläiset koululaiset ja opiskelijat saavat maksuttoman ehkäisyn ehkäisyneuvonnan terveydenhoitajan kautta opiskelupaikasta riippumatta. Jos haluat aloittaa ehkäisyn tai, jos sinulla on jo jokin ehkäisyvalmiste käytössä, mutta haluat jatkossa saada maksuttoman ehkäisyn, ota yhteyttä Pyhtäällä ehkäisyneuvolaan.

Peruuttamattomasta vastaanottoajasta peritään 18 vuotta täyttäneiltä asiakasmaksu. Peruutus tulee tehdä viimeistään 24 tuntia ennen varattua aikaa.

Terveydenhoitaja voi antaa alle 25-vuotiaalle asiakkaalle maksuttoman ehkäisyn 3-6 kk ajaksi kerrallaan. Ehkäisyn jakelu edellyttää aikaisemmin tehtyä hoitosuunnitelmaa. Jos aiemmin tehtyä hoitosuunnitelmaa ehkäisyneuvolassa ei ole, hoitosuunnitelmaa varten tulee varata aika alla olevasta terveydenhoitajan numerosta.

Tiedustelut ja ajanvaraus (Pyhtää) th Sari Törönen p.0407104722 klo 7.30-8.00 ja 11.30-12

---

Maksuttomien ehkäisyvälineiden jakelu aloitetaan syyskuussa ja paikkona toimivat koulut, oppilaitokset ja neuvolat. Neuvoloiden jakelupäivät:

Eteläinen alue

 • Kotkansaari: maanantai klo 8-9
 • Karhula: tiistai klo 8-9
 • Hamina: keskiviikko klo 14-15
 • Länsi-Kotka: torstai klo 14-15
 • Virolahti-Miehikkälä: joka toisen viikon perjantai (parilliset viikot) klo 8-9
 • Pyhtää: joka toisen viikon perjantai (parittomat viikot) klo 8-9

Pohjoinen alue

 • Koria: maanantai klo 13.30-14.30
 • Kuusankoski: tiistai klo 13.30-15
 • Valkeala: keskiviikko klo 8-9.30
 • Kouvola (Eskolanmäen neuvola): torstai klo 8-9.30
 • Keltakangas: perjantai klo 8-9.

Sähköinen asiointi

Toimipisteet

Ajanvaraus ja neuvonta
Puh. 05 2202100
Palveluaika: Ma-to kello 7-15, pe kello 7-13

Ajan peruutukset tekstiviestillä: 050 902 3825

Kirjoita tekstiviestiin nimi (jonka aika perutaan), neuvolan nimi (johon aika on varattu), ajankohta ja kellonaika (jolloin aika on varattu).

Pyhtää, ole hyvä ja katso tiedot kuntakohtaisesta valikosta

Neuvoloiden toimipisteet kartalla

Äitiysneuvola-alueet kartalla

Lastenneuvola-alueet kartalla