Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto

Kouluterveydenhuolto jatkaa neuvolassa alkanutta lapsen terveydentilan pitkäaikaisseurantaa. Kouluterveydenhuollon tehtävänä on huolehtia suunnitelmallisesti oppilaiden kokonaisvaltaisesta terveydenhoidosta, jossa painottuvat terveyden edistäminen, terveyskasvatus, terveysongelmien ennaltaehkäisy ja yhteistyö koko kouluyhteisössä ja vanhempien ja huoltajien kanssa. Tavoitteena on kannustaa oppilasta terveellisten elintapojen omaksumiseen.

Opiskeluterveydenhuollon tarkoituksena on parantaa opiskelijoiden hyvinvointia sekä edistää opiskelijoiden terveyttä ja opiskelukykyä lisäämällä tietoja ja taitoja terveyden ylläpitämiseksi ja edistämiseksi. Opiskeluterveydenhuolto tarjoaa tukea myös opiskeluyhteisöille.

Oppilaitosten terveydenhuollosta vastaa terveydenhoitaja.

Ajanvaraus koulutulokkaan terveystarkastukseen

Terveydenhoitajan tarkastus tuleville 1. luokan oppilaille tehdään ennen lukuvuoden alkua kesän aikana ja lääkärintarkastus toteutuu myöhemmin ensimmäisen lukuvuoden aikana. Osassa kouluista terveystarkastukset tehdään yhteistyössä koulun kuraattorin tai psyykkarin kanssa.

Vanhemmat ja huoltajat voivat varata ajan koulutiensä aloittavan lapsensa terveystarkastukseen sekä täyttää esitietolomakkeen verkossa. Kaikille tulevien ekaluokkalaisten huoltajille lähetetään tiedote ajan varaamisesta huhtikuun aikana. Terveystarkastuksen ajanvaraus aukeaa 2.5.2022.

Ajanvaraukseen pääset Asiointipalvelun kautta (poikkeuksena Kouvolassa sijaitsevat Jokelan koulu, Kaunisnurmen koulu, Keskustan koulu ja Svenska skolan, katso lisäohjeet alempaa).

Tarkistathan, että teet varauksen lapsesi puolesta. Älä varaa aikaa omalla nimelläsi.

Ajanvaraus kesän tarkastukseen ensisijaisesti sähköisesti. Mikäli et voi tehdä sähköistä ajanvarausta, ota yhteys lapsesi koulun terveydenhoitajaan puhelimitse.

Ajanvarauksen yhteydessä sinua pyydetään täyttämään Ekaluokkalaisen terveystarkastuksen esitiedot sähköisesti. Muista täyttää esitiedot ennen tarkastuksen ajankohtaa. Kaikki annetut tiedot ovat luottamuksellisia ja tulevat vain kouluterveydenhoitajan ja koululääkärin käyttöön.

Pilotoimme uutta asiointipalvelua Kouvolassa sijaitsevien Jokelan, Kaunisnurmen, Keskustan ja Svenska skolanin koulutulokkaiden kohdalla. Lue ohjeet ajanvarauksesta Asiointipalvelusta.

Hyödyllistä ja mukavaa luettavaa koulutulokkaan vanhemmille:

Raskauden ehkäisypalvelut

Ehkäisyneuvonta tukee ja ohjaa seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa. Tarkoituksena on löytää yksilölle tai parille tarkoituksenmukainen ehkäisy ja vähentää ei-toivottujen raskauksien määrää.

Tarjoamme maksuttoman ehkäisyn kaikille alle 25-vuotiaille. Maksuttomiin ehkäisyvalmisteisiin kuuluvat kondomit, ehkäisypillerit, -laastarit, -renkaat, -kierukat ja -kapselit HUS apteekin peruslääkevalikoiman mukaisesti. Koululaiset ja opiskelijat saavat maksuttoman ehkäisyn oman koulun tai oppilaitoksen terveydenhoitajan kautta (em. ei koske YTHS:n opiskeluterveydenhuoltoa). Niille nuorille aikuisille, jotka eivät kuulu opiskeluterveydenhuollon piiriin tai ovat YTHS:n opiskeluterveydenhuollon piirissä, maksuttoman ehkäisyn palvelut järjestyvät neuvolan kautta.

Jos haluat aloittaa ehkäisyn tai jos sinulla on jo jokin ehkäisyvalmiste käytössä, mutta haluat jatkossa saada maksuttoman ehkäisyn, ota yhteyttä koulu- tai opiskeluterveydenhuoltoon.

Maksuttomien ehkäisyvälineiden jakelu aloitetaan syyskuussa ja paikkona toimivat koulut, oppilaitokset ja neuvolat.

Sähköinen asiointi

Yhteystiedot