Asiakas- ja potilasturvallisuusviikko 13.-17.9.2021

Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut päivän 17.9. Maailman potilasturvallisuuspäiväksi. Päivää on vietetty vuodesta 2019 ja sen tarkoituksena on lisätä tietoisuutta asiakas- ja potilasturvallisuudesta. Kymsotessa vietetään 13.-17.9.2021 asiakas- ja potilasturvallisuuden teemaviikkoa. Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa päivän toteutuksesta Suomessa ja on antanut sen koordinointitehtävän Potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiskeskukselle.

Kymsotessa on rakennettu teeman ympärille erilaisia videoita ja julkaisuja, joihin pääset tutustumaan Kymsoten sosiaalisen median kanavilla ja tällä verkkosivulla viikon aikana.

> Kymsote synnytykset (Instagram)
> Kymsote (Facebook)

WHO valitsee joka vuodelle oman teemansa. Vuonna 2021 teema on äidin ja vastasyntyneen turvallisuus. Kymenlaakson keskussairaalassa 17.9.2021 syntyvät vauvat saavat teeman mukaiset sukat tai pipon. Kymsten naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sanna Westerlund on laatinut esityksen raskausajan turvallisesta lääkehoidosta. Esitys löytyy tämän sivun oikeasta laidasta.

Potilasturvallisuus ja imetyksen turvaaminen (video)

Potilasturvallisuuspäivänä julkisia kohteita valaistaan oranssilla värillä

Maailman potilasturvallisuuspäivän teemavärinä on oranssi, joka Suomessa symboloi asiakas- ja potilasturvallisuuden keskeistä roolia yhdenvertaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden saavuttamiseksi.

Kymenlaaksossa valaistaan oranssilla tänä vuonna Kouvolan kaupungintalo, kävelykatu Manski sekä Kotkassa Sapokan puisto. Kuvia oranssina hehkuvista kohteista lähetämme Potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiskeskukselle, joka julkaisee ne omilla sivuillaan sekä tekee koosteen WHO:lle.

 Kotkan Sapokka on valaistu potilasturvallisuuspäivän kunniaksi oranssiksi. Kuva: Tarja Kuittinen

Suomessa juhlistetaan asiakas- ja potilasturvallisuuspäivänä 17.9. jokaista vastasyntynyttä

WHO:n Maailman potilasturvallisuuspäivää vietetään vuosittain 17. syyskuuta. Tänä vuonna teemana on äidin ja vastasyntyneen turvallisuus. Suomessa päivää vietetään asiakas- ja potilasturvallisuuspäivänä ja juhlistetaan sitä, että Suomessa on turvallista synnyttää.

WHO kertoo kampanjasivustollaan, että maailmassa joka päivä menehtyy 6700 vastasyntynyttä, lähes 5400 lasta syntyy kuolleena ja 810 naisen kuolema liittyy raskauteen tai synnytykseen. Näistä suurin osa olisi ollut estettävissä turvallisella hoidolla.

Suomessa on viimeisen 24 vuoden aikana kuollut 68 äitiä synnytykseen, siis keskimäärin kolme vuosittain. Vuonna 2020 kuoli 320 lasta vastasyntyneisyyskaudella ja kuolleena syntyi 122 lasta. Ennen syntymää, synnytykseen tai vastasyntyneisyyskaudella menehtyneiden lasten määrä on Suomessa yksi alhaisimmista koko maailmassa.

Suomessa on turvallista synnyttää

Vaikka asiat meillä ovatkin hyvin, on silti vielä paljon tehtävää. Tämä tuli esille esimerkiksi niissä kertomuksissa, joita potilasturvallisuuspäivää varten kerättiin suomalaisilta. Kertomuksia esitetään asiakas- ja potilasturvallisuuspäivän webinaarissa ”Onko lottovoitto synnyttää Suomessa?” 17.9.2021 klo 12‒15. Webinaarin avaa sisäministeri Maria Ohisalo.

”Raskaus, synnytys ja uusi perheenjäsen ovat perheille koko elämän mullistavia tapahtumia, joten kokemukset näistä voivat vaikuttaa pitkään perheiden hyvinvointiin. Töitä tehdään ja myös synnyttäjän ja syntyvän lapsen kokonaisvaltainen hyvinvointi otetaan huomioon toiminnan kehittämisessä monissa Suomen synnytyssairaaloissa”, toteaa ylilääkäri Ritva Halila sosiaali- ja terveysministeriöstä.

”Kuten maailmanlaajuisen päivän teema on, myös meille Suomessa turvallinen äitiys ja vastasyntyneen hoito on yhteinen asia. Voidaankin siis sanoa, että on todellakin lottovoitto synnyttää Suomessa”, iloitsee päivän kansallisen työryhmän puheenjohtajana toimiva Sally Leskinen, Kanta-Hämeen keskussairaalan johtajaylilääkäri.

Päivän väri on oranssi

Suomessa asiakas- ja potilasturvallisuuspäivää juhlistetaan monin eri tavoin, muun muassa valaisemalla rakennuksia ja maamerkkejä oranssilla. Päivän aikana pidetään luentoja ja koulutuksia sekä pukeudutaan oranssiin. Toiveena myös on, että 17.9.2021 syntyneille vauvoille puettaisiin oranssit pipot. Tähänkin haasteeseen monilla alueilla on jo lähdetty mukaan.

Tapahtumia järjestävät alueillaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimijat ympäri Suomen. Näistä kerrotaan Potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiskeskuksen verkkosivulla.

Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa päivän toteutuksesta kansallisesti ja on antanut sen koordinointitehtävän Potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiskeskukselle.

Jaa ajatuksiasi asiakas- ja potilasturvallisuudesta

Maailman potilasturvallisuuspäivällä halutaan kutsua kaikki mukaan keskusteluun. WHO kehottaa käyttämään päivään liittyvässä viestinnässä iskulauseita ”Toimi nyt turvallisen ja kunnioittavan synnytyksen puolesta!” ja ”Turvallinen äitiys ja vastasyntyneen hoito on yhteinen asia”. Sosiaalisessa mediassa käytetään aihetunnisteita #WorldPatientSafetyDay, #AsiakasJaPotilasturvallisuuspäivä ja #OnLottovoittoSynnyttääSuomessa.

 

Onko lottovoitto synnyttää Suomessa? -webinaari

17.9.2021 klo 12:00-15:00 pidetään kaikille avoin kansallinen webinaari, jonka avaa sisäministeri Maria Ohisalo.

Onko lottovoitto synnyttää Suomessa? Linkistä pääset näkemään mielenkiintoisen ohjelman ja webinaarin osoitteen.